Иракски военни самолети нанесоха днес въздушен удар срещу събрание на лидери на "Ислямска държава" близо до Дейр аз Зур в Сирия, като унищожиха сградата, където са се срещали терористите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията се позовава на изявление на иракската армия, в което не се дават повече подробности за атакуваните екстремисти. В изявлението се съобщава само, че самолети Ф-16 са извършили атака в близост до село Ал Суса в Източна Сирия, в момент когато "30 лидери на групировката Даеш" са се срещали в сградата.

Въздушният удар става ден след като иракското правителство намекна за по-голямо ангажиране на въоръжените си сили в Сирия, съвпадащо с началото на изтеглянето на американските войски от размирната страна. Ирак се опасява, че екстремистите от Даеш в Сирия ще се опитат да пресекат границата.

Още вчера сирийската държавна информационна агенция съобщи, че президентът Башар Асад е позволил на иракските сили да атакуват групировката "Ислямска държава" вътре в Сирия, без да чакат разрешение от властите в Дамаск. Асад е получил писмо от иракския премиер Адел Абдел Махди, който призовава за координация между двете страни в борбата срещу тероризма. 

"Ислямска държава" контролираше големи части от двете държави, когато провъзгласи своя халифат през 2014 г. Екстремистите бяха победени в Ирак, но все още държат малка територия в Сирия.