Севернокорейският лидер Ким Чен Ун обяви, че решимостта му за пълна денуклеаризация остава непроменена, но може да се наложи да потърси "нов път", ако САЩ продължат да искат едностранни действия от КНДР, предаде Ройтерс.
Ким заяви в новогодишно обръщение, че ще има по-бърз напредък към денуклеаризация, ако САЩ предприемат съответни действия.
Той каза, че е готов отново да се срещне с американския президент Доналд Тръмп по всяко време, за да бъдат постигнати резултати, които международната общност би приветствала.
По думите му обаче Северна Корея не би имала "друг избор, освен да потърси нов път, за да защити своя суверенитет", ако САЩ "погрешно преценят търпението на нейния народ, насила й наложат нещо и упражняват санкции и натиск, без да спазват обещание, което са дали пред целия свят".

Ким призова Южна Корея да спре съвместните военни учения със САЩ и каза, че на Корейския полуостров не трябва да бъдат разполагани стратегически военни активи.
Изявлението му вероятно ще засили нарастващия скептицизъм за това дали КНДР възнамерява да се откаже от програмата си за ядрени оръжия.
На среща през юни Ким и Тръмп обещаха да работят за денуклеаризация и да изградят "траен и стабилен" мирен режим, но оттогава не е постигнат особен напредък, а сателитни снимки показват продължаваща дейност в ядрени и ракетни обекти в Северна Корея, пише БТА.