Денят се познава от сутринта, е казал народът, улавяйки по прекрасен начин един от фундаменталните закони на природата. Както денят се познава от сутринта, така и всяка година до голяма степен може да се познае от нейното начало. От нас зависи да започнем 2019 година така, че след 12 месеца да можем да погледнем назад с усмивка.

Всяко ново начало е едновременно възможност и отговорност. То е възможност да пуснем въображението си на свобода и да рисуваме живота на мечтите си, без да си поставяме ограничения. Същевременно всяко начало е и отговорност, защото единствено и само ние можем да превърнем живота на мечтите си в реалност. Може да ви звучи наивно, но аз искрено вярвам, че само ние имаме силата да създадем годината, за която жадуваме.

Както написах покрай Коледа, чудесата не идват свише.

Те не се изготвят по поръчка и определено не се продават с намаление по време на празници. Човек сам посажда семената на чудесата в съзнанието си и след това ги обгрижва с воля, търпение, страст, кураж и пълно себераздаване.

Тъй като всеки от нас иска годината да му е изпълнена с чудеса, днес реших да ви дам 5 простички препоръки за летящ старт на 2019 година.

Оценявайте това, което имате

За да осъществим плановете си и да намерим удовлетворението, което търсим, първо трябва да се научим да оценяваме всичко, което вече имаме. Някои веднага ще отсекат: „Разкарай ми се от главата с тия клишета!“ Съгласен съм, че разсъждения от този тип може и да са клишета, но те са се превърнали в такива поради простата причина, че са истина.

Човешкият мозък има склонността да нормализира всяко преживяване. Колкото и обич да получаваме, каквито и успехи да постигаме, колкото и пари да печелим, ние винаги ще искаме още и още, и още. Ето защо е толкова важно от време на време да натискаме „пауза“ и да си припомняме всички аспекти на живота ни, за които можем да сме благодарни. Дори в най-безнадеждните моменти има хиляди неща, за които трябва да сме признателни, например, че сме здрави, че живеем в близост до близките си, че сме запазили приятелствата си от детство, че живеем в страна, в която властва мир, и във време, което предлага възможности за учене, работа, бизнес, пътуване и забавление, за каквито нашите предци са можели само да мечтаят.

Благодарете за това, което имате, защото то ще ви помогне да получите онова, което искате да имате!

Поставяйте си мащабни цели

След като благодарим за това, което имаме, вече можем да проектираме бъдещето си. Пропъдете от главата си „Не мога“, „Невъзможно“, „Това не може да стане“ и други мисли в тази посока и се освободете от оковите на общоприетите разбирания за „нормално“, „постижимо“ и „реалистично“. Много хора вероятно са считали за откачени Леонардо да Винчи, Томас Едисън, Едмънд Хилари и хиляди други визионери, творци и приключенци. В действителност, водени от любопитство и непоколебима вяра в собствените си знания и способности, тези „луди“ са изваяли света, в който днес ние имаме привилегията да живеем.

Поставяйте си цели, които ще ви подтикнат да давате не 100%, а 200% от себе си – всеки ден!

Намерете своето „Защо?“

Когато определяте дългосрочните си цели, се запитайте защо искате да постигнете точно тях. Защо сте склонни да посветите седмици, месеци или дори години от живота си на тази, а не на онази цел? Ако можете да отговорите на този въпрос конкретно и искрено и ако отговорът ви не произтича от желанието ви да удовлетворите чужди очаквания, тогава сте на прав път, защото сте намерили своя източник на смисъл.

„Смисълът означава, че сте на правилното място в правилното време, че сте намерили правилния баланс между ред и хаос, където всичко се нарежда по възможно най-добрия за момента начин“, пише канадският клиничен психолог Джордан Питърсън в книгата си 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos, която предстои да излезе на български език през тази година. „Смисълът е Пътят, пътеката на по-обилния живот, мястото, където живеете, когато сте водени от Любовта и говорите Истината [...] Правете само това, което е смислено, а не това, което е изгодно.“

Не вярвате на Питърсън? В такъв случай може би ще се доверите поне на немския философ Ницше, който го е казал пределно ясно: „Онзи, който има защо да живее, може да понесе почти всяко „как“.

Скачайте смело

Милиони хора по цялото земно кълбо ежечасно раждат идеи за всякакви страхотни и полезни начинания или изобретения, но накрая само малка част от тях осъществяват идеите си. Често причината не се крие в това, че те не могат да реализират идеите си, а в това, че дори не опитват, парализирани от мащаба на творенията на собствения си ум. Те скачат от идея на идея, но така и не започват да работят върху която и да е от тях, защото се притесняват, че нямат подробен план за действие. В подобни ситуации обаче ние всъщност не се нуждаем от перфектен план (какъквто никога няма да имаме), а от яснота относно първата крачка. След това ни остава да мислим за следващата крачка, после за по-следващата и така, докато стигнем там, където искаме.

През ноември 2018 година имах щастието да интервюирам ултрамаратонеца Краси Георгиев. Той доби национална популярност преди близо година, когато бяга на пътека в продължение на 36 часа с благотворителна цел. По време на разговора ни Краси, който за последните близо 15 години е пробягал около 60 маратона и 30 ултрамаратона на няколко континента, ми каза следното: „Няма смисъл да живееш, ако ще живуркаш!“

Вярвам, че всеки от нас иска да живее, а не да живурка. Така че скачайте смело и помнете, че дори и да не успеете, поне няма да съжалявате, защото ще сте опитали!

Правете повече, отколкото се очаква от вас

Още в Библията е казано: „Който те принуди да вървиш с него една миля, иди с него две.“ През вековете това напътствие се процежда в английския език под формата на популярния идиоматичен израз to go the extra mile, който означава „полагам допълнително усилие, за да постигна нещо“. Тази философия се различава коренно от народопсихологията по нашите географски ширини. Ние обикновено свързваме всяка молба за полагане на допълнително усилие с опит за прецакване или друг пъклен план на нашия шеф, колега, преподавател, приятел или дори роднина. И как да е другояче, когато нашите родители, баби и дядовци са израснали във време, родило трагикомичното послание: „Ние ги лъжем, че работим. Те ни лъжат, че ни плащат.“ Ако в историята изобщо е имало период, в който подобен подход е бил приемлив и едва ли не необходим, то днес той е първата стъпка към самоунищожение – и на индивидуално, и на колективно ниво.

Полагайте повече усилия, отколкото се очаква от вас! Вършете работата си по-качествено, споделяйте знанията и опита си и помагайте на други хора да постигат целите си. Допълнителните ви усилия може да не ви донесат награда веднага, а когато го направят, тя може да не е материална, но те със сигурност ще ви се отплатят щедро във времето.

Пожелавам ви здрава и вълнуваща 2019 година! А когато изпаднете в трудно положение, което рано или късно винаги се случва, си спомнете думите на алпиниста и мечтател Боян Петров: „Жив си, когато не се отказваш.“

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".