Бившият кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Мит Ромни разкритикува държавния глава Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Тръмп буди тревога по света, предупреди Ромни в статия, публикувана вчера във вестник "Вашингтон пост". Той разкритикува голяма част от действията на президента на САЩ през декември.

"Назначаването на високи постове на хора с малък опит, изоставянето на съюзници, които се сражават рамо до рамо с нас, и безсмислените твърдения на президента, че Америка от дълго време е в неизгодно положение на международната сцена, са характерни за неговия мандат. Думите и действията на Тръмп предизвикаха тревога по света", пише Ромни.

Белият дом не се отзова на молбата на Ройтерс за коментар.

Според Ромни "общо взето, поведението на Тръмп през последните две години е доказателство, че президентът не е достигнал необходимото за поста си ниво".

Статията бе публикувана два дни преди Ромни да положи клетва като сенатор. На междинните избори през ноември той бе избран за член на горната камара на Конгреса на САЩ. 
Не е ясно дали Тръмп ще се натъкне на сериозна конкуренция в борбата за излъчване на кандидат за президент на Републиканската партия за президентските избори през 2020 г., отбелязва Ройтерс.
Бившият кандидат-президент на републиканците посочва в статията, че се противопоставя на заявленията на Тръмп с расистки, сексистки, антиимигрантски, непочтен и унищожителен за демократичните институции характер.
Ромни е отявлен защитник на свободата на печата и отхвърли твърденията на Тръмп, че някои медии са "врагове на народа".

"Медиите са жизненоважни за нашата република, за свободата ни, за каузата на свободата в чужбина и за националната ни сигурност. Те са наш приятел", написа Ромни в статия през ноември миналата година, припомня Ройтерс.