Част от започнатите проекти в Пловдив видимо към момента няма да успеят да се реализират. Това каза в предаването „Тази сутрин” по бТВ министърът на културата Боил Банов. На 12 януари градът официално става Европейска столица на културата.

Някои от проектите, с които градът е кандидатствал за титлата, обаче не са изпълнени. Един от тях е емблематичното за града „Кино Космос”, което тъне в разруха. Кметът Иван Тотев оправдава забавянето на ремонта със законови пречки. Ремонтът на площад „Централен” пък започва едва през август и ще продължи и през 2019 г.

„По-важното е, че като е започнат площадът, той ще стане. Най-добре би било да е в годината на Столица на културата, но най-важното е да се случи и да стане”, коментира Банов.

По думите му 20-те милиона, които дава държавата за събитието, са отишли за инфраструктурни проекти.

Пловдив притежава естествено очарование, надявам и културната програма да е богата, отбеляза Банов. Ще има много събития, отзвукът ще бъде сериозен и в България, и по света, убеден е министърът на културата.

Предстои ни трета изложба в Лувъра, каза още в разговора Боил Банов. Още по-важното е общ проект, който разработваме много сериозно. Става дума за остров Св. Кирик и Йолита до Созопол, един остров на изкуствата съвместно с Лувъра, който ще съчетае подводната археология и съвременните изкуства, каза министърът.

За Царските конюшни съгласувахме проект за временно укрепване на покрива. Разговаряме със столичния кмет Йорданка Фандъкова и с премиера Бойко Борисов, тяхното решение ще е в посока център за изкуства, музей, посочи Боил Банов. По-сложното е, че те са смесена собственост, не само държавна, което би улеснило нещата, допълни министърът.

Той отбеляза, че през тази година в бюджета на Министерството на културата има 20 милиона лева повече, отделно са отделени повече и по общините.