На 86 години почина известният музикант, диригент и композитор Димитър Симеонов, наричан в гилдията Мончо. Отишъл си е на 2 януари.

За загубата съобщи синът му Филип Симеонов.

"След кратък престой в болница, вчера почина баща ми - Димитър Симеонов Мончо.
Скърбим....

Опелото ще бъде в понеделник 07.01.2018г. от 12, 30 ч в църквата "Свети Седмочисленици", написа той.

Тъжната вест за смъртта на един от доайените на българската джаз и поп музика сподели във фейсбук Йорданка Христова. Симеонов е починал на 2 януари, на 86 годишна възраст.

„С него си отива важна част от историята на българския поп и джаз на 20-ото столетие! Уви, (основателите на) Оркестър „София“ вече са в пълен състав в небесата… Почивай в мир, Маестро Димитър Симеонов – Мончо!“, написа Йорданка Христова.

Роден на 22 май 1932 г. Син е на световноизвестната българска цигуларка Недялка Симеонова. Като саксофонист Мончо участва във всички по-големи български джаз формации от средата на ХХ век. От 1953 г. е сред музикантите в „Джаза на младите“, основан повторно след закриването му през 1949 г. През 1955 г. постъпва в „Джаза на оптимистите“ и същата година завършва Музикалната академия. През 1960 г. става част от Естрадния оркестър на БНР. Свири в легендарния Оркестър „София“ от основаването му през 1964 г.

Най-тежкият момент в живота на Димитър Симеонов е на 21 декември 1971 г., когато самолет с българска културна делегация тръгва на турне за Алжир. Още при излитането машината се разбива на пистата и загиват общо 30 души – почти половината пътници и част от екипажа. Сред загиналите са Паша Христова и диригентът на оркестъра Николай Арабаджиев. Сред оцелелите са Димитър Симеонов, певците Борислав Гуджунов, Мария Нейкова и Янка Рупкина. След самолетната катастрофа музикантът живее 47 години.

По-късно Симеонов възстановява Оркестър „София“ и става неговия четвърти ръководител след Емил Георгиев, Людмил Георгиев и Николай Арабаджиев. От 1984-а, когато Оркестър „София“ прекратява съществуването си, става главен художествен ръководител на естрадната група „Сребърни звезди“ към Министерство на отбраната. Той е първият преподавател по саксофон в Музикалната академия, автор е на няколко учебници.

Последната публична поява на Димитър Симеонов бе през лятото на 2018 г. На 4 юни радио „Джаз ФМ“ и Столичната библиотека организираха празнична вечер за премиерата на неговата биографична книга „Живея за музиката. Автобиографията на един джазмен“ с присъствието на редица звезди на българския джаз и поп, с които е работил – Лиана Антонова, Ахинора Куманова, Мими Николова, Ани Върбанова, Йорданка Христова (една от първите солистки на Оркестър „София“), Камелия Тодорова, Недко Трошанов от „Джазът на младите“ и Биг бенда на БНР, Венко Захариев и Генчо Въртовски от Оркестър „София“, Любомир Денев…

Предговорът към книгата е написан от Тончо Русев, дни преди да си отиде от този свят. Той определя Димитър Симеонов като „корифей на българската джаз и поп музика“.

"Площад Славейков"