Ако САЩ се изтеглят от Афганистан, и България няма повече работа там, обяви военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов, цитиран от бТВ. Според него форматът на участие на НАТО в Афганистан трябва да бъде разгледан на следващото заседание на Алианса. Американският президент Доналд Тръмп анонсира в средата на декември изтегляне на половината американски военнослужещи от страната.

„Ако политиката на САЩ, като на съюзник в НАТО, е да изтегли своя контингент, лично аз не смятам, че България има повече работа там”, заяви Каракачанов на въпрос трябва ли България да ревизира участието си.

„Както виждате, Доналд Тръмп взема решения, които съответстват на неговото разбиране за външна политика. Той обяви и изтеглянето на контингента си от Сирия. Как ще се отрази на НАТО – аз лично смятам, че България направи достатъчно. Този контингент, който посрещнахме, беше първият по-голям от 158 човека. Този контингент, който замина сега, е от 160 човека. България няма нужда да увеличава своето присъствие повече", каза още министърът. И обяви, че на следващата среща военните министри от НАТО този въпрос да се обсъди и "ако някои държави смятат да изтеглят контингентите си от Афганистан аз смятам че и ние трбва да преразгледаме позиция".

България участва в Афганистан с 160 души, които охраняват летището в южния град Кандахар и изпълняват инструкторски задачи за местните сили за сигурност. НАТО продължава ангажимента си към тренировъчната мисия "Решителна подкрепа", в която беше преобразувана най-дългата бойна мисия на алианса от 2002 година до 2015 година.

Предстои да се обсъди как изтеглянето на близо 7 хиляди американски военни ще се отрази на останалите нации които поддържат военно присъствие от 16  хиляди инструктори, припомня бТВ.