Ремонтът на централния площад в Пловдив, който се очакваше да е готов, за да може градът да посрещне без "разкопки" статута си на Европейска столица на културата за 2019 г., не е точно закъснял. Това се разбра от думите на кмета на града Иван Тотев (ГЕРБ) пред БНТ.

По-рано министърът на културата Боил Банов сам призна пред бТВ, че има проекти под тепетата, които няма да бъдат реализирани навреме за събитията през годината и именно площадът е един от примерите. Градоначалникът обаче даде да се разбере, че концепцията за реконструкция тече от 2012 г., а срокът бил краят на управленския мандат на местната власт. Тоест есента на 2019-а. Въпреки това обаче отговорността за разкопаното състояние на площада в центъра на града основно падала върху обжалванията на решения на общината. А и още от 70-те години на миналия век имало грешки в проектирането.

Тотев отговори и на критиките, че заради изграждането на сцената за откриването на Европейска столица на културата на 12 януари главни пътни артерии в града са блокирани и това създава проблеми на гражданите. Според кмета обаче именно избраното място е единственото подходящо за въпросното съоръжение, високо около 30 метра с кула и светлини. А и локацията му е достатъчно удобна, за да се вижда сцената, а след това хората да се придвижат към други събития от деня, посветени на домакинството. 

Пловдив очаква около 50 000 зрители на концерта, който предстои, а заради ниските температури през януари общината е подсигурила по 20 000 одеяла и шалове с лого, които ще се раздават на хората и ще им останат за спомен. Градоначалникът обяви, че няма да има за всички, но кметството ще разположи и пунктове за топли напитки.

Според Иван Тотев нямат основания и притеснения, че Пловдив няма достатъчно зали и пространства, за да посрещне ролята си на Европейска столица на културата. По думите му всичките 300 проекта и събития от културния календар са били одобрявани заедно с локацията на провеждането им.

"Спечелихме, защото бяхме много честни. Казахме, че не сме най-богатите, не сме най-умните и най-красивите, не живеем в най-добрия град, но искаме да го променим" - така Тотев обясни защо Пловдив се пребори с конкуренцията за София, Варна и Велико Търново за домакинството.

Той обяви и най-интересните събития от първите дни - изложба за тютюневата индустрия в Тютюневите складове и изложба с оригинални фрагменти от Берлинската стена на площад "Римски стадион" - като една от тези части ще остане в града.

Според кмета на Пловдив икономическият ефект от това домакинство ще продължи няколко години. Като други странични ефекти той посочи, че Пловдив е станал по-предпочитано място за живот, а общината се е научила как се работи с култура.