Купуването на електронни винетки от терминал вече е възможно от днес. Това съобщи бТВ. До вчера системата на практика не работеше.

От АПИ вече обявиха, че шофьорите няма да бъдат глобявани за липсата на винетка до 15 януари. Това е толеранс за потребителите, за да се информират за системата. Има сигнали от мобилните екипи, че хората сами спират при тях да ги питат откъде да си закупят винетки.

Няма устройства на пропускателните пунктове, но ще се монтират терминали. Не е необходимо да се пази касовата бележка за купуването на електронната винетка.

Имейлът, който се посочва при купуването на електронната винетка, е в нарушение на закона, но това ще бъде премахнато. Когато посочвате електронна поща, декларирате, че на нея може да ви се изпращат фишове.

В понеделник предстои в много голяма част от търговските обекти да бъде дадена възможност за закупуване на каса и заплащане на електронна винетка. Това съобщи Радослав Николов, съветник в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, пред Нова тв. Според него това ще облекчи натоварването на терминалите и ще се намалят проблемите със закупуването на винетки. Възможността за закупуване в търговските обекти е била забавена заради организационни дейности.

Предстои всички гранични контролно-пропускателните пунктове да бъдат окомплектовани с терминали за самообслужване. Николов заяви, че въпреки проблемите има голям брой закупени електронни винетки.