София отбелязва 140 години от освобождаването си от османско иго днес. 

След превземането на Плевен от руските войски през декември 1877 година генерал Йосиф Гурко командва тежкия зимен преход към София през Стара планина. Градът е освободен, след като е разгромена армията на Осман Нури паша.

На днешния ден преди 140 години в храм „Света Неделя” в присъствието на генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на София.

Днес патриарх Неофит съучаства молитвено в Благодарствен молебен.

Всяка година в първите дни на Новолетието нашата красива столица и престолен град София отбелязва едно от най-паметните събития в своята хилядолетна и изпълнена с превратности история – освобождението си от вековното иноверно иго и полагане началото на своя нов, обновен и свободен живот, каза в своето празнично слово Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Молебенът започна в 10 часа в църквата „Света Неделя“, а след него оттам тръгна и литийното шествие до паметниците на генерал Гурко, цар Освободител и този на Българския опълченец.

Процесията възглави викарият на Софийската митрополия - Белоградчишкият епископ Поликарп (в средата).

Освен венец от посолството на Русия интерес за миряните представляваха и няколко представители на неофициалните "дипломати" на Путин - мотоклуба "Нощни вълци".