Трима бивши служители на Credit Suisse Group AG, сред които и една българка, са били арестувани в Лондон в четвъртък по обвинения, че са участвали в схема за измами, обхващаща  $2 милиарда за държавни фирми в Мозамбик, предаде Ройтерс, позовавайки се на американски прокурори.

Андрю Пиърс (49 г.), Сърджан Сингх (44 г.) и Детелина Събева (37 г.) са били обвинени във федерален съд в Бруклин, Ню Йорк в заговор да нарушат законите на САЩ срещу измамите, в пране на пари и измами с ценни книжа според говорителя Джон Марзули, съобщи агенцията. Tе са освободени под гаранция, докато САЩ изискват тяхната екстрадиция.

Арестите са станали пет дни, след като бившият финансов министър на Мозамбик Мануел Чанг е бил арестуван в Южна Африка в същото криминално разследване.

Пети заподозрян, Жан Бустани, е бил арестуван в сряда на нюйоркското летище “Джон Ф. Кенеди”, каза Марзили. Бустани е ливански гражданин, който е работил за базиран в Абу Даби контрагент на мозамбикски компании според обвинението.

Ройтерс посочва, че не е успяла да влезе във връзка с адвокатите на обвинените.

“Обвинителният акт твърди, че бившите служители са работили да преодолеят вътрешния контрол в банката, действали за лично облагодетелстване и са се опитвали да скрият това от банката”, се казва в изявление на Credit Suisse.

Там се посочва, че банката ще продължава да сътрудничи с властите.

Според обвинението между 2013 и 2016 година три държавни мозамбикски компании са получили над $2 млрд. като заеми гарантирани от правителството и уредени от Credit Suisse  и друга инвестиционна банка, чието име не се споменава.

Чанг (63 г.) е подписал гаранциите като финансов министър, без да разкрива това. Когато за тях се разбрало през 2016 година, външните кредитори, включително Международният валутен фонд (МВФ), спряха подкрепата за Мозамбик и страната изпадна в дългова криза, продължаваща вече две  години.

Обвинението твърди, че държавните фирми са били създадени за осъществяване на мними морски проекти, които били само параван за Бустани и тримата други обвиняеми да се обогатяват.

Прокурорите пишат, че най-малко $200 милиона са били отклонени към сметките на обвиняемите и правителствени представители от Мозамбик. Те  казват още, че обвиняемите са скрили злоупотребата със средствата и са подвели чуждестранни инвеститори за платежоспособността на Мозамбик.

Фирмите не са платили вноски по заемите за повече от $700 милиона, след като са фалирали през 2016 и 2017 година.