Още един българин, чакащ за белодробна трансплантация, почина. 17-годишният Красимир Коев не успя да дочака животоспасяващата операция, съобщи Нова тв. През декември той изпадна от списъка на чакащите заради влошено състояние.

Все още в България подобни операции не се правят, а втора година държавата не може да намери клиника в чужбина, където да бъдат изпращани пациенти с тежки белодробни проблеми, които имат нужда от трансплантация. Според министерството на здравеопазването става дума за 15 души, а според самите пациенти – те са около 1000.  Според пациентските организации в последната година са починали най-малко 12 от чакащите за белодробна трансплантация. Състоянието на останалите се влошава непрекъснато.

Обясненията на здравното министерство са, че работят по въпросите с преговори с европейски болници и обучение на български лекари. Решение щяло да има „в началото на годината”. Продължавали опитите да се възстанови договорът с Виена, както и България да бъде приета за пълноправен член на „Евротрансплант.