Първият за годината трансфер на българин в чуждестранен отбор е факт. Стивън Петков от "Ботев" (Пловдив) вече е футболист на първодивизионния португалски клуб "Фейрензе". Двата тима потвърдиха сделката на официалните си сайтове.

Не се посочва продължителността на контракта, както и трансферната сума. При всички положения продажбата е добре дошла за "канарчетата", които изпитват финансови затруднения, независимо че наскоро бизнесменът Георги Самуилов получи контролния пакет акции на клуба и се ангажира с бъдещето на "Ботев", който и без това издържаше напоследък. 

Стивън Петков също не криеше, че иска да заиграе в чужбина.

След 15 кръга в "Премиер лигата" на Португалия "Фейрензе" е на предпоследната 17-а позиция с 11 точки (две победи, пет равенства и осем загуби). Последен е "Шавеш" с 8 т. "Депортиво Авеш" и "Маритимо", които са 15-и и 16-и, също са с по 11 т. От елита изпадат три отбора.

Стивън Петков е роден през 1995 г. във Враца, юноша на "Левски". Игра още за "Лудогорец", "Монтана", "Берое" и "Ботев" (Пловдив). През втората половина на 2014 г. беше забъркан в скандал с "черно тото" в тогавашния юношески национален отбор до 19 г., който игра на европейско в Унгария.

Петков отпадна от състава часове преди заминаването за Дьор заради подозренията. Правата му бяха спрени от БФС, но бързо въстановени, след като прокуратурата не успя да докаже обвиненията.

Най-силен бе периодът му в "Ботев", за който записа 48 мача и 25 гола. Най-често имаше статута на "златна резерва", като бележеше на всеки 100 минути средно.