Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев обвини правителството в "политически лобизъм" заради конкурса за нов многоцелеви изтребител. "Конкурсът за нов изтребител е удар по България", коментира Радев. 

Малко по-рано военният министър Красимир Каракачанов защити за пореден път предложението България да започне преговори със САЩ за покупката на нови изтребители F-16, а неговият заместник - ген. Атанас Запрянов, обяви пред БНР, че офертата за тези самолети "е най-добрата". Очаква се Министерският съвет официално да вземе решение по темата на заседанието си на 9 януари. 

Според Румен Радев обаче има сериозни пропуски в процедурата. 

"За конкурса за нов изтребител настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното – обяви победител в разрез със собствените негови и на Народното събрание правила. И дори се ангажира да надплати огромна сума. За мен това е троен удар по България. Имаше политически изказвания, че не купуваме изтребители, за да има пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети“, каза Радев. 

По думите на президента това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса.

„Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата. Как тогава искаме да печелим уважението на хората по света при положение, че ние не уважаваме собствените си закони и правила“, заяви той.

Според зам-министъра на отбраната Атанас Запрянов офертата, която предлагат САЩ е най-добрата. 

"Ако постигнем с американците обещаното намаление, българската армия ще получи технологично поколение самолет и част от оръжейните му системи, и оръжията му ще бъдат от пето поколение - те са същите, каквито са на Ф-22 и Ф-35. От друга страна, България ще има същото качество на своята бойна авиация, каквото има Гърция, която също ще мигрира техните до блок 70, на Румъния и почти на Турция. Ще осигурим и дългосрочна способност за ъпгрейд на българския самолет в приложение на десетки години до най-новите технологични постижения на НАТО“, коментира той пред БНР.

За да се вмести офертата в бюджета ни от 1,8 милиарда лева е достатъчно американската страна да намали стойността ѝ с няколко процента, които „американската страна е готова да намали“.

„На този етап, за нас част от техническите параметри, които са секретни, и част от ценовите параметри са отворени за договаряне и изясняване, което ще направи самолета категорично оперативно най-добър и ценово приемлив“, добави Запрянов.

Хаосът с винетките - стил на управление

Президентът коментира и неуспешният опит за въвеждане на новите винетки.

"За мен хаосът с винетките е олицетворение на стила на управлението, който много пъти съм коментирал – липса на прозрачност, на отчетност и на отговорност.", каза Радев. 

А в отговор на въпрос как ще коментира критиките около неговото новогодишно обръщение, той заяви, че не разбира защо хората се страхуват от истината.

„Всички моменти са неудобни, когато трябва да се излъчат неудобни истини. Никой не е излязъл от криза с тържествени оди, а с посочване на проблемите. И мисля, че за хората посочването на проблемите е много по-голяма надежда и упование, отколкото захаросани приветствия“, заяви Радев.