Кирил Десподов от ЦСКА-София е Футболист №1 на България за 2018 г. в традиционната анкета, в която този път гласуваха 118 спортни журналисти. 22-годишният нападател за първи път в историята е №1.

Той наследява на "трона" Ивелин Попов, негов съотборник от националния отбор. Капитанът на първия ни тим беше №1 в последните три години. А преди него - вратарят Владислав Стоянов, който до днес бе последният играч от нашето първенство с наградата.

Петър Хубчев, треньор №1.

Втори е вратарят на "Славия" Георги Петков, а трети - Тодор Неделев от "Ботев" (Пловдив). За първи път в 58-годишната история на класацията челното трио се побра в десет точки. Десподов има 159 точки, Петков е втори със 151, а Неделев е получил 149 т. Стражът си тръгна от Военния клуб с две отличия - той е №1 при вратарите.

Журналистите дадоха предпочитания на националния селекционер Петър Хубчев при треньорите, следват Димитър Димитров-Херо и наставникът на "Славия" Златомир Загорчич.

В индивидуалните категории победителите са очаквани. ЦСКА-София доминира и там с две награди. Клаудиу Кешеру от "Лудогорец" е първи сред чужденците, а "вечният" Мартин Камбуров - при нападателите.

От ляво на дясно: Атанас Фурнаджиев (вицепризидент на БФС), Борислав Михайлов, Кирил Десподов, Красен Кралев, Георги Петков и Тодор Неделев. 

Всички в залата и онези, които гледаха шоуто в интернет (нито една телевизия не го излъчи, а водещ спортен сайт) се трогнаха от историята на 10-годишния Михаел Ангелов.

Момчето е болно от тежко и рядко заболяване, водещо до обездвижване. Михаел среща трудности да се движи, но въпреки това продължава да тренира футбол. Заради това получи наградата "Лъвско сърце" на името на Трифон Иванов.

Вижте всички призьори:

Футболист №1: Кирил Десподов (ЦСКА-София);

Футболист №2: Георги Петков ("Славия");

Футболист №3: Тодор Неделев ("Ботев" Пловдив);

Най-добър треньор: 1. Петър Хубчев (национален отбор на България), 2. Димитър Димитров-Херо ("Лудогорец" и "Иртиш"), 3. Златомир Загорчич ("Славия");

Най-добър нападател: Мартин Камбуров ("Берое"); 

Най-добър полузащитник: Тодор Неделев ("Ботев" Пловдив);

Най-добър защитник: Николай Бодуров (ЦСКА-София);

Най-добър вратар: Георги Петков ("Славия");

Най-добър чужденец в българското първенство: Клаудиу Кешеру ("Лудогорец");

Най-прогресиращ млад играч: Валентин Антов (ЦСКА-София); 

Футболистка №1 на България: Евдокия Попадинова (SPG Флорида)

Награда "Лъвско сърце Трифон Иванов": Михаел Ангелов, млад футболист, който е с тежко заболяване, водещо до обездвижване, но продължава да тренира;

Най-ефектен гол в България за годината: Иван Петков ("Етър");

Награда за развитие във футбола: "Асарел Медет"