Американската компания "Тесла" (Tesla) ще направи днес първата копка за гигазавода си в Шанхай, където до края на годината ще започне да произвежда електромобилите "Модел 3" (Model 3), съобщи в туитър главният й изпълнителен директор Илон Мъск, цитиран от Ройтерс.

Заводът за 2 млрд. долара, чието строителство се обсъжда отдавна, е значителен залог за американския производител. Компанията се стреми да засили присъствието си на най-големия световен пазар за автомобили, където е изправена пред засилващата се конкуренция на местни производители, а продажбите й понесоха удар от повишените мита върху американския внос.

Мъск бе обявил по-рано намерение да присъства на церемонията в Шанхай, но служители на "Тесла" в страната отказаха да коментират дали това наистина ще се случи. 

Компанията в момента продава в Китай автомобили, произведени в САЩ. Тя ще започне строителството на първия си завод там на фона на прогнозите, че през тази година китайският автомобилен пазар ще се свие за първи път от десетилетия, макар продажбите на коли, задвижвани с нов тип енергия, да остават силни.

Китай вдигна митата за внос на коли от САЩ до 40 процента през юли, но в началото на тази година ги понижи до 15 процента като част от примирието в търговската война със САЩ, припомня Ройтерс. По-ниските мита ще бъдат в сила до края на март в зависимост от американско-китайските търговски преговори. 

Завод на "Тесла" в Поднебесната империя ще помогне на производителя да понижи цените си и да се конкурира по-успешно с новото поколение китайски съперници като Нио (Nio), Байтън (Byton) и ЕксПън (XPeng). 

"Достъпните автомобили трябва да се произвеждат на същия континент, където са клиентите", написа в друг туит Мъск, цитиран от БТА.