Представители на САЩ и Северна Корея са провели множество разговори в столицата на Виетнам Ханой. Обсъждали са организацията на втората среща между президента Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, предаде южнокорейски вестник, цитиран от Ройтерс.

Виетнам е установила дипломатически отношения и с двете държави, като Северна Корея дори поддържа дипломатически офис в страната.

В неделя Тръмп заяви пред репортери във Вашингтон, че Съединените щати и Северна Корея "преговорят за мястото" на втората среща.

"Ще бъде оповестено може би в обозримото бъдеще", заяви Тръмп. "Те определено искат да се срещнем и ние искаме да се срещнем, и ще видим какво ще стане", добави той.

Дипломати от Вашингтон и Сеул, които са пожелали да запазят анонимност, твърдят, че най-вероятният избор ще е именно Виетнам. 

Докато двете страни са поддържали "много добър диалог" и американският президент е общувал "непряко" с Ким, Тръмп подчерта, че санкциите ще останат, докато не се постигне някакво по-съществено развитие.

В обръщението си в национален ефир на Нова година Ким отбеляза, че е готов да се срещне с Тръмп отново, за да постигнат общата си цел по денуклеаризация на Корейския полуостров, но предупреди, че може да потърси и различен подход, ако санкциите и натискът върху държавата се задържат. 

"Аз съм винаги готов да седна заедно с американския президент в бъдеще и ще работя усърдно, за да постигна резултати, които да бъдат универсално приветствани от международната общност", заяви Ким.