Войници от Републиканската гвардия на Габон отправиха днес обръщение по държавната телевизия, в което заявиха, че са извършили преврат, за да "възстановят демокрацията" в западноафриканската страна. Това предава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Военен, представил се като лейтенант Обианг Ондо Кели, прочете декларацията рано тази сутрин. Той обяви, че армията е поела контрол над управлението. 

До него стояха двама въоръжени войници с камуфлажни униформи и със зелени барети.

По-късно четирима от петимата офицери, превзели габонската държавна телевизия, са били арестувани. Това заяви говорителят на правителството Ги-Бертран Мапангу, като добави, че обстановката се е нормализирала.

Пред сградата на радиото лоялни на властта войници са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат насъбралите се около 300 поддръжници на преврата.

Петият офицер е избягал и се издирва, съобщават Ройтерс и Франс прес. 

Според източник сред военните обаче реалните организатори на опита за преврат все още не са открити.

В столицата Либървил е въведен полицейски час, а интернет връзките са прекъснати. В града патрулират танкове и бронирани машини. Засега няма данни за насилие.

Президентът Али Бонго, който е на власт от 2009 г., е извън Габон от октомври за лечение след претърпян инсулт. 

Фамилията Бонго управлява повече от половин век. Али Бонго стана президент след смъртта на баща си Омар, управлявал страната 42 години и починал през 2009 г.

Преизбирането му през 2016 г. бе съпроводено с обвинения за измами и масови протести от страна на опозицията, която не признава изборите за валидни.

Габон е сред големите износителки на петрол в Африка. Според данни на ОПЕК обемът на добива на "черно злато" в страната достига 200 000 барела на ден. 

Миналата седмица Съединените щати разположиха в Либървил 80 свои военни. Задачата им е да се грижат за сигурността на американските граждани и на служителите на посолството на САЩ в съседна Демократична република Конго на фона на опасенията от насилие там след произведените неотдавна избори, отбелязва ДПА.