Десетмесечното момченце, спасено изпод развалините на рухнал жилищен блок в руския град Магнитогорск, е дошло в съзнание. Това съобщи днес руската министърка на здравеопазването Вероника Скворцова, цитирана от ТАСС и БТА.

Рано сутринта на 31 декември в Магнитогорск рухна един от входовете на десететажна жилищна сграда. Водещата версия за причината е експлозия на газ за битови нужди. Загинаха 39 души.

Малкият Ваня бе изваден от спасителите, след като бе повече от 30 часа под развалините при температури, достигащи през нощта до минус 27 градуса. Той бе откаран в болница в Москва с вътрешна черепно-мозъчна травма, счупвания, измръзване на крайниците, обезводняване и нарушени бъбречни функции.

Изследванията са показали, че момченцето няма увреждане на мозъка, работата на бъбреците е възстановена, а лекарите вярват, че ще спасят измръзналото му краче. Към днешна дата неговото състояние се е подобрило чувствително. Детето активно реагира и общува с майка си, каза руската министърка на здравеопазването пред журналисти.

 

 

Видеото с уникалното му спасяване обиколи света в първите часове на новата година.

Смята се, че това, че в дома е било хладно и майката е увила дебело бебето, по-късно е спасило живота му.