Електроразпределителното дружество "ЧЕЗ" предупреди, че потребителите ще имат по-високи сметки за ток през януари. Причината според дружеството е по-високата консумация на електроенергия заради ниските температури. "Ниските темеператури доведоха до силно увеличение на потреблението на електроенергия", съобщиха от компанията. 

"ЧЕЗ Разпределение България отчете увеличение на средните товари по мрежата през почивния ден 6 януари с близо 20% в сравнение със същия ден през 2018 г., когато празникът отново е бил в почивен ден. Данните на дружеството показват, че през миналата година средните товари по мрежата в Западна България са били 1525 мегавата, докато през вчерашния ден средните стойности показват 1818 мегавата.", пишат от там. 

С 27% е увеличението на товарите в неделя в сравнение с почивния 1 януари тази година. Тогава средните стойности са били 1438 мегавата. В първия ден на новата година консумацията на електроенергия е довела до 5% по-високи товари в сравнение с първия ден на изминалата 2018 г., когато средните стойности показваха 1370 мегавата.

За първите шест дни на новата година увеличението на товарите е с 9,30% в сравнение със същия период на 2018 г. Денят рекордьор с най-високи товари от началото на годината е 4 януари, което се обяснява и с падането на температурите, като данните в този ден показват 1840 мегавата.

„Сериозното увеличение на товарите при спад на температурите показва, че много домакинства разчитат на отопление с ток. Добре е те да предвидят, че студеното време и повишената консумация на отоплителни уреди пряко ще се отрази на потребената от тях през месеца електроенергия“, посочва Ясен Тодоров, директор „Управление на мрежата“ в ЧЕЗ, цитиран от пресцентъра на компанията.