Пореден рунд в сагата ГЕРБ срещу президента Румен Радев и обратното заради процедурата за избор на нови изтребители. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини държавния глава в "непрозрачност", след като Радев повтори преди ден обвиненията си към властта в лобизъм заради предложението да се започнат преговори със САЩ за самолети F-16.

"С избора на нов тип боен самолет по време на кабинета „Герджиков“ президентът Румен Радев и служебното правителство искаха да задължат следващото Народно събрание и следващия кабинет да берат плодовете на тяхната непрозрачност. Тогава Румен Радев, който лично назначи министър-председателя и министъра на отбраната, искаше непрозрачно, на тъмно и в кратки срокове да финализира процедурата за изтребителите", обяви Цветанов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

В самия край на 2018 г. министрите на отбраната и на икономиката внесоха в Министерския съвет доклад, в който се прави преглед на трите оферти за нови самолети за военновъздушните сили - на САЩ за F-16, на Швеция за "Грипен" и на Италия за "Юрофайтър" втора ръка. Очакваше се това да се случи през януари. От документите става ясно, че информацията във всички оферти е непълна, а предложението е правителството да одобри решение за старт на междудържавни преговори със САЩ за F-16. Българската страна се надява на предоговаряне на цената за американските изтребители, която в момента по неофициална информация е доста над приетата от Народното събрание - 1,8 млрд. лв. Затова и предложението съм МС от министрите е да бъде внесено в парламента и изменение на проекта за инвестиционен разход, в който да отпадне изискването за максимална цена.

"Грипен" предлагат изтребители в рамките и дори малко под отредения бюджет, а в една от отциите се предлагат и два самолета повече, но за сметка на бойните способности - тоест въоръжение, например. 

Офертата за "Юрофайтър" от самото начало върви на опашката, защото заявката на България е за нови машини, а не за употребявани. 

Според Цветанов обвиненията на Румен Радев в "политически лобизъм" не отговарят на истината и дори заяви, че  „всяко едно решение на страната ни е политическо". И даде следния пример: "Решението да се присъединим към ЕС и НАТО също беше такова и представителите на българските институции винаги са се придържали към него и към евроатлантическата ориентация на България, която на свой ред е гаранция за сигурността ни“.

Основното обвинение от президента бе в лобизъм заради това, че според него не се спазва процедурата по избор на нови самолети, приета от Народното събрание.

„Експертите от Министерството на отбраната внесоха доклада за работата си по избора на нов тип боен самолет в Министерския съвет, като най-вероятно тази сряда ще име решение на правителството. След това предстои дебат в Народното събрание, което трябва да даде мандат на правителството да финализира започнатата процедура“, обясни Цветанов.

Ден по-рано вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че проекта за решение е само за стартиране на преговори със САЩ и ако тези преговори не дадат добър резултат, може да се стигне до преговори и втория потенциален кандидат да ни продаде изтребители - Швеция и "Грипен".

Според Цветанов обаче "Румен Радев ще продължи да не се държи като държавен глава и обединител на нацията и няма да работи успешно с българските институции както предшествениците му".

„Нека Радев се поинтересува кои държави споделят оценката на експертите от Министерството на отбраната и кои държави подкрепят неговата теза за изтребителите“, призова председателят на ПГ на ГЕРБ.