Маурицио Аривабене е бил уволнен като шеф на тима на "Ферари" във Формула 1, съобщи италианският в. "Гадзета дело спорт". Той ще бъде заменен от техническия директор Матия Биното, а съвсем скоро ще има официална информация за това.

"Скудерията" и в миналия шампионат не успя да спечели нищо. Както при пилотите, така и при конструкторите титлите отидоха при "Мерцедес". "Ферари" имаше най-бързата кола, но след силния старт на сезона бяха допуснати грешки на всички нива - в мениджмънта, за стратегии в състезанията, а за капак и от водещия пилот и претендент за титлата Себастиан Фетел.

61-годишният Аривабене беше назначен през декември 2014 г., като се присъедини от цигарения гигант и спонсор на отбора "Филип Морис", където беше вицепрезидент.

Тогава начело на ФИАТ и "Ферари" беше починалият миналото лято Серджо Маркионе. Сега Аривабене е уволнен от Джон Елкан, който е президент на "Ферари".

Биното е един от техническите умове във Формула 1. Счита се, че заслугата "Ферари" да напредне много в последните два сезона и да изпревари "Мерцедес" като развитие и иновации, е основно негова. Според Би Би Си, след смъртта на Маркионе Биното и Аривабене са имали проблеми помежду си, а това се е отразило и на тима.

До началото на новия сезон остават два месеца и въпреки че Биното е "вътрешен човек", сега се поставя въпросът дали ще успее да се справи с ролята си и да подготви отбор, способен да детронира Люис Хамилтън и "Мерцедес".