Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че изтеглянето на американските сили от Сирия трябва да се планира внимателно и да се съгласува с "правилните партньори", предаде Ройтерс.

В статия за в. "Ню Йорк таймс", публикувана ден преди срещата му със съветника по националната сигурност на САЩ Джон Болтън, Ердоган заяви, че Турция има ангажимента да разгроми "Ислямска държава" и "други терористични групировки" в Сирия.

"Президентът Тръмп взе правилното решение за изтегляне от Сирия. Изтеглянето на САЩ обаче трябва да бъде планирано внимателно и извършено в сътрудничество с правилните партньори, за да бъдат защитени интересите на Съединените щати, на международната общност и на сирийския народ", написа Ердоган.

"Турция, която е с втората по численост армия в НАТО, е единствената страна, имаща силата и отдадеността за изпълнението на тази задача."
В неделя Болтън постави ново условие за американското изтегляне от Сирия. Той заяви, че Турция трябва да се съгласи да защити кюрдските съюзници на САЩ, смятани за врагове от Анкара.