България няма да има представителка в основната схема на първия за годината турнир от Големия шлем в тениса - Откритото първенство на Австралия. И трите ни националки отпаднаха в квалификациите.

Сесил Каратанчева води битка със 191-ата в ранглистата Ейше Мохамед, но загуби - 6:3, 1:6, 4:6. Тя може да съжалява, че не преодоля първата пресявка, след като поведе с 4:2 в третия сет, но допусна спад и обрат. Американката записа четири поредни гейма и отива напред.

Подобно развитие имаше срещата на първата ни ракета Виктория Томова срещу друга представителка на САЩ - Варвара Лепченко, 6:4, 2:6, 6:7(6). Двубоят продължи два часа и половина и предложи много обрати.

Томова трябваше да догонва от 0:3 в откриващия сет, но намери сили да отвърне и поведе в общия резултат. Лепченко доминираше във втория. В третия българката проби за 3:2, но вместо да затвърди и да направи важна крачка към успеха, позволи рибрейк. Тя получи още един шанс при 5:4 - този път сервираше за спечелване на мача.

Отново обаче не можа да се възползва и малко по-късно се стигна до тайбрек, в който Лепченко поведе още от началото и не изпусна аванса си.

Втората ни ракета Елица Костова отпадна след 2:6, 2:6 срещу Никол Гибс (САЩ). За попадане в основната схема трябва да се преодолеят три квалификации.

Така България ще има един представител - Григор Димитров, който ще научи жребия си в края на тази седмица. Турнирът започва в понеделник.