За пръв път днес член на българското правителство коментира скандалния случай на пиратство в Бургас.

Както ви казах вчера, българската държава чрез Гранична полиция и "Морска администрация" е съдействала за незаконното според ВАС завладяване на либийския държавен танкер "Бадр" от българското сдружение "Булгаргеомин". Освен това е било упражнено насилие към капитана на екипажа, който е бил изгонен от България.

Според транспортния министър Желязков пред БНТ ставало въпрос за отношения между частна българска фирма и държавна либийска компания. Министърът обаче не коментира съдействието на българската държава при завладяването на кораба.

И тъй като скандалът е международен и не може да бъде потушаван, транспортният министър обвини Либия, че искала да "ескалира случая", като не коментира факта, че става въпрос за криминално поведение на българската "Булгаргеомин". Неслучайно фирмата не се опитва да преведе кораба през Босфора, защото на мига той ще бъде арестуван от турските власти.

България рискува и арбитражно дело, което със сигурност ще загуби, защото и ВАС отсъди категорично по случая, определян като първо пиратство в държава на ЕС.

Особено интересно е и защо прокуратурата не се е самосезирала за документно престъпление и за престъпление по служба, както и защо главният конфискатор на републиката - шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев не е издал заповед за конфискация на танкера "Бадр", който се владее незаконно от "Булгаргеомин", както постанови ВАС.

---

Бел. ред.: Коментарът е от предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по Тв1 и Тв+. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.