Българска федерация по шахмат, ръководена от Силвио Данаилов, е изразходвала неправомерно поне 684 540 лв., става ясно от решение на Софийски градски съд по дело, заведено от Министерството на младежта и спорта срещу организацията за възстановяване на неправомерно изразходваните средства. 

Силвио Данаилов е мениджър на най-добрия ни шахматист Веселин Топалов. Заради споровете с ММС лицензът на федерацията му бе отнет, а известно време нашите шахматисти се състезаваха в чужбина под неутрален флаг. В момента това е поправено, стига даден клуб да членува в получилата лиценз Българска федерация по шахмат 1928.

 

С решение от 04.01.2019 г. СГС като първа инстанция по делото осъжда „Българската федерация по шахмат“ да възстанови на ММС сумата от 395 468 лв., предоставени за Европейското индивидуално първенство за жени в Пловдив през 2014 г. и 289 072 лв. за организирането на Европейски индивидуални купи по шахмат за мъже и жени в Албена/Златни пясъци през 2014 г. 

След проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция и Инспектората на ММС бяха констатирани незаконосъобразно разходвани средства от Българска федерация по шахмат в размер на над 2 млн. лв. в периода 2011-2014 г., вследствие на което бе отказано подновяването на лицензията ѝ.

Исковете, по които се произнесе Софийски градски съд, касаят сумите, изплатени от ММС по два договора от 2014 г. Българската федерация по шахмат е осъдена да заплати и деловодни разноски в размер на 45 741,60 лв. ММС е обезпечило своето вземане чрез наложена възбрана върху имот на федерацията в София.

Председателят на състава е констатирал, че са налице доказани „счетоводни нередности“ при ответника, представяне на копия от фактури и платежни документи „в полза не на легитимната международна спортна федерация - сдружението по швейцарското право ЕШС (Европейски шахматен съюз), а на негов фалшив клонинг с подобна фирма – дружество с ограничена отговорност ЕШС, регистрирано в офшорната зона на щата Делауеър, САЩ".

„Превеждането на сумите на дружество в офшорна зона очевидно е с цел присвояване на средства като това се потвърждава и от решението на Спортния арбитражен съд“, мотивира своя акт съдебният състав при СГС.

Същият не приема за меродавни показанията на Силвио Данаилов, дадени по делото, защото счита, че е „заинтересовано лице, тъй като процесните финансови злоупотреби са станали  в момент, в който той е бил президент, както на ответника, така и на ЕШС, както и за действията на същия има данни, че са предмет на висящи наказателни разследвания“. 

С оглед събраните по делото доказателства и мотиви на съдебния състав на СГС предстои предявяване на претенции за възстановяване на пълната дължима сума от посочената федерация.