Определяният като "лобистки" нов закон за горивата, който трябва да влезе в сила в края на януари, да бъде отложен с шест месеца.

Такова предложение ще направи министърът на икономиката Емил Караниколов на утрешното заседание на Министерския съвет. Но решение за това трябва да се вземе от парламента, не от кабинета. Министърът се надявал Народното събрание да се съобрази. 

Това е същият закон, заради който малките търговци на горива веднъж вече протестираха и бяха лично подкрепени от вицепремиера тогава (днес депутат) Валери Симеонов и заради който преди седмица се заканиха отново да излязат на улицата - този път облечени с жълти жилетки.

Законът въвежда нови изисквания към търговците на горива като минимален уставен капитал, минимален капацитет на складовите стопанства и др., с което дребният бизнес заяви, че не може да се справи и ще започне да обявява фалити. Въпреки че във финалния вариант на закона бяха направени някои отстъпки само заради масовото недоволство и разразилия се скандал, тази седмица малките търговци обявиха начало на безсрочни протести пред сградите на институциите, като дадоха зявка, че ще се иденифицират с акциите на "жълтите жилетки" във Франция.

Законът трябва да влезе в сила от 28 януари като преди това на ресорните министерства бе вменено да подготвят поднормативните актове към него. Наскоро вносителят на проекта - депутатът Емил Димитров-Ревизоро прогнозира, че някои от министрите ще поискат отлагане и че не са написали и ред по нормативите. Днес такова отлагане поиска Караниколов с мотива, че е необходимо още време, за да се намерят правилните решения и да има работещ закон.

Пак днес омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще атакува закона пред Конституционния съд. Срещу него се обявиха и от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Общото мнение е, че текстовете обслужват само големите търговци с горива.