Близки, приятели и колеги на Иван Ласкин се събраха днес в църквата „Свети Седмочисленици”, за да се поклонят за последен път пред актьора. Стотици дойдоха в храма, за последно сбогом с Ласкин.

Той почина на 48-годишна възраст на 6 януари – Йордановден. 

Поклонението започна в 12:30 часа. Сред опечалените бе министърът на културата Боил Банов, предшественикът му Вежди Рашидов, директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов, директорът на Народния театър Мариус Донкин, актьорите Тончо Токмакчиев, Мария Каварджикова, Дарин Ангелов, Валери Йорданов, режисьорите Теди Москов и Лили Абаджиева, музикантът Фънки.

 

48-годишният Ласкин почина на Богоявление във Военномедицинска академия, след като прекара последните 10 дни в реанимацията на болницата с тежка чернодробна недостатъчност. Актьорът с открития поглед и острия език, който завинаги ще остане в сърцата на зрителите като Васко да Гама от село Рупча, не успя да спечели последната битка в живота си.

Съпругата на починалия актьор Александра Сърчаджиева.

 

Министърът на културата Боил Банов и директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

"Много умно момче беше, много талантлив“, каза Боил Банов, който е бил съученик с Ласкин. По думите му изключителният талант на Ласкин се виждал още в училище. 

„Тъжно, много тъжно, лошото е, че взе да зачестява…”, добави министърът.

Сред дошлите на поклонението беше и генералният директор на БНТ Константин Каменаров.

 

Председателят на парламентарната комисия по културата и бивш министър на културата Вежди Рашидов.

"Такъв беше честен, прям - ние това често наричаме скандално. Не, много боли истината и повече ще ни липсват хора, които казваха истината. На мен лично той ще ми липсва. Имах нужда от такъв човек. С него ще си отиде парченце от истината на тая държава, от мъжкарлъка да можеш да го казваш. Човек, който не влизаше в рамки, но беше честен, добър, никому лошо не е сторил, готов беше да раздели залък с приятели“, каза Вежди Рашидов.

Режисьорът Теди Москов и актьорът Светослав Пеев.
Директорът на Народния театър Мариус Донкин.

 Сред първите, които дойдоха в храма, беше Даниела - съпругата на покойния Чочо Попйорданов, Ернестина Шинова и Андрей Слабаков, проф. Здравко Митков - негов преподавател от НАТФИЗ.

Андрей Слабаков и Ернестина Шинова
Ники Кънчев

 

Димитър Ковачев-Фънки

 

Ути Бъчваров
Тончо Токмакчиев

 След поклонението Иван Ласкин беше погребан в алеята на творците на Централните софийски гробища.