И тъкмо, когато си помислихме, че управляващи, президент и опозиция са застанали зад една и съща кауза - тази на българските превозвачи, недоволни и протестиращи срещу пакета "Мобилност" или т.нар. план "Макрон", се оказа, че не е точно така.

Поне не и според зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той говори пред журналисти два часа, след като по темата се изказа Корнелия Нинова от БСП и след като президентът Румен Радев се срещна с представители на транспортния бранш преди протеста им в Брюксел в четвъртък. Нинова обяви подкрепа за превозвачите, но настоя премиерът Бойко Борисов да говори по темата с Ангела Меркел и Еманюел Макрон. А държавният глава и подкрепи бранша, и заяви, че не е сега време за анализ кой какво е свършил до момента. 

Отговорът от Цветанов на двете прояви:

"Поводът за брифинга ни е изключително недържавническата позиция на БСП и неадекватното поведение и позиция на президента Румен Радев за пакета „Мобилност“.

"Това не е нормално за генерал, който е участник в много процеси, и се предполага, че ще има смелост и раздаване за всяка битка, и ще може да обедини всички. Румен Радев два дни преди гледането на пакетите в комисията по транспорт завява, че държавата ни се е провалила..."

"Корнелия Нинова имаше смелостта да заяви, че нищо не е направено от правителството и че премиерът Бойко Борисов трябва да се обади на Меркел и Макрон, за да се търси решение на този въпрос“, заяви вторият човек в ГЕРБ след Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

И след това призова за обединение "независимо кой от кое семейство е, дори и опозиция и управляващи трябва да бъдат ръка за ръка, когато се защитават национални интереси, а не да се търси разделение на нацията“. Въпреки че изглежда(ше), че такова вече има.

„Протестът на превозвачите ни не е тема на партиите и политическите семейства, а е националната тема на България“, каза още Цветанов и припомни, че и транспортният министър Росен Желязков ще е в Брюксел в подкрепа на протеста на бранша в четвъртък, докато темата се дискутира в транспортната комисия на Европейския парламент.

От самото начало на една и съща позиция против разпоредби от пакета "Макрон" са и българските евродепутати - без значение от политическата им принадлежност. Въпреки че първоначално от ГЕРБ - в частност евродепутатът Андрей Новаков, обявиха "капитулацията" на предложенията, кръстени на френския президент в Европейския парламент,  документът бе одобрен от съвета, въпреки възраженията и от България, и от още няколко държави.