Председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, демократката Нанси Пелоси, обвини президента Доналд Тръмп, че е изфабрикувал криза по границата с Мексико и че държи американците за заложници с частичната парализа на работата на федералното правителство, предаде Франс прес.
Според нея единствената цел на президента е да получи финансиране на ограда по границата с Мексико.

"Ето фактите: президентът Тръмп трябва да прекрати задържането на американците за заложници, трябва да спре да създава миграционна и хуманитарна криза на границата и трябва да възстанови работата на правителството", каза председателката на Камарата в изявление, предавано на живо веднага след първото обръщение към нацията на президента, направено от Белия дом.

Пелоси каза, че президентът е обсебен от желанието да принуди американците да платят за исканата от него "скъпоструваща и неефективна" гранична стена, съобщи ДПА. Той използва страха, за да убеди американците в необходимостта от гранична стена, продължи Пелоси.

Тя нарече частичната парализа на правителството безсмислена и обвини президента в дезинформация и злонамереност.
Заедно с Пелоси бе водачът на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър. Той също обвини президента, че от Овалния кабинет "фабрикува криза" и го прикани да подпише законите за финансиране на правителството, за да заработи то отново, а преговорите за граничната сигурност да продължат. 
Шумър каза, че и демократи, и републиканци са съгласни за необходимостта да се гарантира сигурността на границите.

"Но символът на Америка трябва да бъде Статуята на свободата, а не висока 10 метра стена", продължи той.

Тръмп обеща, че Мексико ще плати стената, но след като това не стана, президентът сега не може да убеди нито Конгреса, нито американския народ да платят сметката, продължи Чък Шумър.

"Американската демокрация не работи по този начин. Ние не управляваме с гневни изблици", добави водачът на демократическото малцинство в Сената, цитиран от Асошиейтед прес. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви снощи в телевизионно обръщение, предавано от Овалния кабинет на Белия дом, че на границата на Съединените щати с Мексико има разрастваща се хуманитарна криза и криза със сигурността, въпреки че пресичанията на границата са намалели през последните години, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп каза, че всички американци страдат от неконтролираната нелегална имиграция, която поглъща обществени ресурси и намалява работните места и заплатите.
Между най-засегнатите от нелегалната имиграция според президента са афроамериканците и испанскоезичните американци. Той обаче не даде никакви доказателства в подкрепа на това твърдение.
Тръмп се опита да убеди американците, че нелегалният наплив на мигранти в САЩ през южната граница е криза и настоя, че работата на правителството е спряна, защото демократите отказват да финансират сигурността на границата, добавя АП. 
Президентът поиска 5,7 милиарда долара за стоманена ограда по границата с Мексико.

"По искане на демократите, това ще бъде стоманена ограда, а не бетонна стена", продължи Тръмп.

Според него ограда по границата е критично важна за граничната сигурност и е необходима, за да пресече нелегалната имиграция от Латинска Америка, пише БТА.