Президентът Доналд Тръмп направи вчера въздействащо, но неподкрепено с верни факти телевизионно обръщение към нацията за отдавна обещаната от него стена, пишат американски медии, цитирани от БТА.

Тръмп посвети първото си обръщение от Овалния кабинет в най-гледаното телевизионно време на предлаганата от него ограда. Надяваше се да събере обществена подкрепа в идеологически и политически конфликт, който затвори вратите на много федерални агенции преди 18 дни, пише в. "Ню Йорк таймс". 

В деветминутната си реч той не представи нови аргументи. Вместо това отправи редица подвеждащи твърдения. Поне засега обаче, предпочете да не обявява извънредно положение, както заплаши, че ще стори, добавя "Ню Йорк таймс". Чрез него той би могъл да заобиколи Конгреса.

Консервативни американски медии също възроптават против обявяването на извънредно положение по южната граница.

Списание "Вашингтон екзаминър" приветства Тръмп, че не е използвал правомощията си да обяви извънредно положение във вчерашното си обръщение. Въпреки това има сериозен проблем с граничната сигурност и за съжаление демократите и пресата опитват да го омаловажат.

Над 10 милиона нелегални имигранти живеят в нашата страна, което понижава заплатите за борещите се да свържат двата края американци и създава атмосфера на беззаконие, пише консервативното списание.

Разбира се, Тръмп не помага на каузата си, когато преувеличава, представя неточно и разбира погрешно фактите, пише "Вашингтон екзаминър" и дава за пример твърденията на президента за преминаване на терористи през южната граница.

Консервативният водещ Бен Шапиро предупреждава, че ако Тръмп обяви извънредно положение, това ще бъде прецедент, който вече ще може да се използва като инструмент от всеки бъдещ президент на Америка.