Зависимостта на хората от смартфони и съвременни технологии може да доведе до идването на Антихриста, предупреждава патриарх Кирил, водач на руската православна църква. Изказването му пред руската държавна телевизия предизвика хумор и скептицизъм в социалните мрежи, а някои потребители обвиниха църквата, че „служи на режима“, отбелязва Би Би Си.

Патриарх Кирил предпуреди от екрана ползвателите на смартфони да внимават, когато употребяват „световна мрежа от джаджи“, тъй като това представлява  „възможност да се установи глобален контрол над човечеството“.

„Антихристът е човекът, който ще бъде на върха на световната мрежа, контролиращ цялото човечество – обясни патриархът. – Всеки път, когато използваш джаджата си, независимо дали ти харесва, или не, независимо дали си направил локацията си видима, или не, някой може да разбере къде точно се намираш, какви са ти интересите и от какво се страхуваш. Ако не днес, то утре може да се появят методи и технологии, които не просто ще позволят достъп до всичката информация, но и ще позволят употребата на тази информация. Представяте ли си каква сила ще бъде съсредоточена в ръцете на този, който придобие знанието какво се случва в света? Такъв контрол на едно място предвещава идването на Антихриста.“

Руският патриарх отрече църквата да е против технологичния прогрес, но е срещу „развиването на система, която цели да контролира човешката идентичност“.

Мнозина потребители на смартфони в социалните мрежи не се вслушаха в думите му.

„Църквата не е срещу науката и технологичния процес, но се притеснява за свободата на индивида. Да, със сигурност“, пише потребител в Туитър.

„Усмихнете се, сега ще излети Антихристът“, написа в Туитър друг под снимка на жена, която си прави селфи с патрирх Кирил и други представители на Църквата.

Патриархът е близък с руския президент Владимир Путин, който често присъства на големите църковни празници и ходи на поклонения до известни православни забележителности. Много от руските свещеници се идентифицират с националистката линия на управление на Путин, смята Би Би Си и посочва, че във време, когато в Русия свободата в интернет започва все повече да се ограничава – и се говори, че властите се опитват да създадат независима руска мрежа – близостта между патриарха и президента наведе някои на мисълта, че църковният служител дава божествена власт на правителството.

Междувременно, православната украинска църква се отдели от руската миналата събота, след векове на руско господство. Украинците обявиха намеренията си още през октомври, но когато това наистина се случи, Москва реагира гневно.

"Площад Славейков"