Опитът за държавен преврат в Габон предизвика дискусия за легитимността на президента Али Бонго, чието семейство управлява африканската страна вече над половин век. Държавата е в световните новинарски емисии от седмица и затова Би Би Си разказва историята на държавния глава.

Али Бонго е известен не само с политическите си решения, но също и с привързаността си към музиката, футбола и масонското движение. За някои той е разглезен принц-плейбой, фактически наследил президентското кресло от баща си, управлявал страната над 40 години. За други - талантлив фънк певец от близкото минало, принуден да оглави Габон, за да гарантира приемственост във властта. За трети - демократично избран държавен лидер.

Али Бонго е роден през февруари 1959 г. в съседната на Габон Република Конго. Името всъщност тогава е Ален. Бъдещият президент цял живот е преследван от слухове, че баща му го бил взел за осиновяване от Югоизточна Нигерия, които семейството всеки път опровергава. Противниците на Али винаги подчертават колко далеч е бил той от Габон през детските и младежките си години. Той не е роден в президентския дворец, не учи местни езици и получава образование в чужбина.

На деветгодишна възраст родителите му го изпращат в частно училище във Франция, а после - да следва право в Сорбоната. Това интернационално възпитание кара мнозина в Габон да виждат в него човек, чужд на страната.

Ако не бе станал президент, Ален Бонго щеше да направи музикантска кариера. Вдъхновител на любовта му към пеенето и музикалните инструменти става неговата майка - известната певица Пейшънс Дабани. Като млад Ален си спечелва име на плейбой, окончателно затвърдено с излизането на неговия солов музикален албум през 1978 г.  - "A Brand new Man". Тавата е издадена в САЩ. Още по-любопитното е, че продуцент на албума е Чарлз Бобит, мениджър и близък приятел на легендарния Джеймс Браун, наричан още Кръстника на соул музиката.

В албума на Бонго участва и Фред Уесли, който свири с Браун, а преди това и с Тина Търнър. И не само. Дори групата на Джеймс Браун свири в плочата, твърди историята на музикалната кариера на Ален. Той сам пише повечето от парчетата. В албума му има и един изключително популярен инструментал, който със сигурност не се подозирали, че за първи път се появява в соловата тава на... президента на Габон. И това е темата от филма "Роки" със Силвестър Сталоун - "Gonna Fly Now"

Четири години, след като излиза албума обаче, Бонго младши решава да се занимава с политика - като баща си - президентът на Габон. Той приема исляма, а с това и името Али. Първо става министър на външните работи, после - министър на националната отбрана. През 2009 г., след смъртта на баща си, печели президентските избори с подкрепата на 42 процента от населението. Неведнъж е критикуван за изборни фалшификации и корупция. 

И като политик Али Бонго продължава да демонстрира обичта си към джаза, стила "боса нова" и класическата музика. По време на президентската си кампания през 2009 г. започва и да рапира. Известен и с увлечението по футбола, през 2015 г. Али Бонго кани в Габон аржентинската звезда на "Барселона" Лионел Меси. По думите на президента Меси дошъл безплатно в африканската страна като проверяващ строежа на нов стадион и не поискал нищо срещу своето посещение. 

Критиците на Бонго го упрекват и заради това, че съдейства на масоните. Той не само е сред малцината френскоезични президенти в Африка, подкрепящи движението открито, но оглавява и масонската ложа в Габон. 

Има и връзки с Русия. Последната му среща с Владимир Путин беше през юли миналата година. Тогава руският президент заяви, че Москва има готовност да развива сътрудничеството с Габон във всички насоки. По думите на Путин стокообменът между двете страни все още не е голям, но темповете на растежа са впечатляващи. Али Бонго на свой ред заяви, че Африка има нужда от Русия.

"Имате огромна страна с огромни възможности, която безспорно може да бъде от полза за африканския континент", каза той.

През 2016 г. обаче Али Бонго е наречен "Човекът на Барак Обама" от изданието "Foreigh Policy". Преди това през 2011 г. бившият американски президент посреща колегата си от Габон в Белия дом, за което получава немалко критики. Габон подкрепя през годините на Обама политиката на САЩ по отношение на Либия, Иран, Кот д`Ивоар.

А ако сте по-изкушени от соула, фънка и джаза, отколкото от политиката в Африка и в частност в Габон - ето още малко музика от Али Бонго.