Изглежда, че бизнесът на телефонните измамници в България никога няма да секне. Така започва и 2019-а - с две крупни "ужилвания" за 53 400 лв. и 12 грама злато и още 22 000 лв.

Единият случай е в Стара Загора, където в разследването на крупната телефонна измама с над 50 хил. лева и злато, е въвлечено 11-годишно момиче. Районната прокуратура в Града под липите вече се е заела, съобщава "Дарик".

До момента е известно, че детето е измамено по добре позната схема - помощ на полицията за залавяне на престъпници. Първоначално контактът бил осъществен на домашен стационарен телефон на 8 януари, след което комуникацията с мнимия полицейски служител продължила и по мобилен телефон, ползван от момичето.

„Полицейския служител“ многократно подканял детето да търси в дома си пари и златни накити.

След като претърсило семейното жилище, момиченцето намерило сумата от 53 400 лева и около 12 грама златни накити. То поставило парите и златото в раницата си, която отнесло в района на Пето основно училище в Стара Загора и оставило под паркиран автомобил. Родителите разбрали за измамата, след като се прибрали от работа и подали сигнал във Второ РУ на МВР-Стара Загора.

Към момента се проверяват всички версии и се извършват неотложните процесуално-следствени действия.

Междувременно 83-годишна жена става жертва на телефонни измамници три пъти за три дни. Вярвайки, че помага на полицията, тя дава на престъпници общо 22 хиляди лева. 

Първото обаждане от мними полицаи Танка Манева получава в събота привечер. Жената приема и половин час по-късно телефонът отново звъни. От другата страна на слушалката започнали да я заплашват.

Пенсионерката събира всички пари, които има в дома си, и ги хвърля през терасата, вярвайки, че полицията е по петите на престъпниците. След ден се усъмнява и отива в районното и подава сигнал, но получава ново обаждане и отново влиза в схемата на ало-измамниците.

По указание на престъпниците хваща такси и тръгва за Хасково, за да изтегли остатъка от влога си от 8000 лева от друг банков клон. Служителите подават сигнал в полицията, а жената най-накрая осъзнава, че е измамена.

Полицията разследва измамата, информира бТВ.