Престъпността в ромските гета е огромен социален проблем, и то проблем в развитие, а не предизборна дъвка за мошеници.

Проблем с едно старо измерение - изолацията, крайната бедност, липсата на образование, здравеопазване и ред, абдикацията на държавата и преотстъпването на държавни функции на местните барони.

И проблем с едно ново измерение - гнева на младите роми, които пътуват, работят, учат в Западна Европа (което в голяма степен притъпява конфликтите, поне през топлите месеци...), а когато се върнат тук, се сблъскват с "мръсен мангал" и изобщо прояви на расизъм, които са рядкост или изобщо отсъстват в "другата им държава" (Англия, Германия, Италия...). Новото измерение е далеч по-опасно и трудно за овладяване.

И по двата проблема властта не прави нищо. И особено нищо не правят "патриотите", които имат интерес от тези проблеми. Предизборен интерес. Те са хем купувачи на ромски гласове (справката за вота на ВМРО и 4Атака" по гетата е смайваща!), хем с демонстративните си предизборни акции срещу "циганската престъпност" печелят одобрение и популярност.

Мерзавци, сър. Мерзавци и некадърници ни управляват. И това създава съвсем реални рискове за сигурността ни като нация и общество.

П.П. Да не говорим каква неоценима услуга правят в момента “патриотите” на ДПС, като им харизват безплатен ромски вот... Но те са едно, какво да се чудим. Две етнически крила на ДС.

Коментарът е от профила на Радан Кънев. Заглавието е на редакцията.