С навлизането в 19-ия ден на третото затваряне на правителството от президента Доналд Тръмп, политическият натиск върху Тръмп и демократите оставя малко място за компромис в безизходицата за финансирането на гранична стена. 

И най-видното е, че съсредоточаването на Тръмп върху желанията на най-ревностните му привърженици го убеди, че не може да отстъпи от знаковото си обещание в предизборната кампания, без да понесе ответна реакция.

Някои влиятелни съюзници на републиканците във Вашингтон и извън него аплодират неговото настояване за финансирането на 5,7 милиарда долара за стената, други са притеснени. За демократите широкото обществено недоверие спремо Тръмп и стената - съчетано с желанието на активисти да се противопоставят на президента - им дава самочувствието, че печелят чрез отказа да се огънат.

Динамиката подготви сцената за това, което може да се проточи като политически застой, при който икономическите средства за преживяване на около 800 000 федерални служители са важен фактор.

Назряващият въпрос е дали отражението на затварянето на правителствените служби и тежкото положение на правителствените служители ще принудят републиканците сред депутатите да се разграничат от президента или ще застанат твърдо зад него срещу демократите. Докато двете страни ще продължават да си прехвърлят вината.

Сега Тръмп е изцяло съсредоточен върху консервативната си база и нейната подкрепа за стената, която символизира обещанието на Тръмп за твърд, неумолим подход към имиграцията.

"Той беше избран заради тази стена", каза довереникът на Тръмп Джери Фолуел младши, председател на евангелисткия "Либърти юнивърсити".

Фолуел казал на Тръмп, че върши правилното нещо.

"Не мисля, че ще му помогне, ако отстъпи", допълни той.

Помощниците в Белия дом до голяма степен са съгласни. Чиновници твърдят, че въпросът може да донесе победа на президента, макар че го посъветваха да бъде по-агресивен при защитата на позицията си пред хората, както и пред всички двоумящи се депутати републиканци. В обръщението от Овалния кабинет Тръмп очерта нагледно аргументите си.

Макар че според някои проучвания нелегалната имиграция не влияе върху равнището на престъпността, президентът изтъкна потресаващи престъпления, извършени от имигранти, и внуши, че неговата стена е необходима, за да се предотврати тази "криза".

"Колко още американска кръв трябва да бъде пролята преди Конгресът да си свърши работата?", попита Тръмп, който планира да посети днес границата.

Белият дом търси варианти, но не и такъв, които включва компромис. Правителството проучи възможността солидната стена да бъде финансирана без одобрението на Конгреса, като се обяви национално извънредно положение или се използват фондове от друго министерство. Такива ходове обаче почти сигурно ще задействат юридическо оспорване и може да накарат някои републиканци в Конгреса да се отметнат.

Гласовитите републикански критици са малцина.

Вицепрезидентът Майк Пенс беше бурно аплодиран на среща при закрити врати на конгресмени републиканци във вторник. Той ги призова "да останат силни" и цитира откъс от К. С. Луис за смелостта като добродетел. От едва двайсетина републиканци (в Камарата на представителите са 199) се очаква да се присъединят към колегите си демократи тази седмица при одобряването на законопроект, чрез който ще се възобновяви работата на част от правителството.

Сред републиканците в Сената имаше сдържани белези на несъгласие със стратегията на Тръмп, но малцина могат да си позволят да не подкрепят президента, тъй като повечето не очакват лесно преизбиране през 2020 г.

Сенаторът Джон Корнин, републиканец от Тексас, нарече затварянето на правителството "напълно ненужно и скалъпено. Хората очакват правителството им да работи, това очевидно не работи".

В същото време, новоизбраният сенатор Кевин Креймър , републиканец от Северна Дакота, представи настроенията на своите местни структури, когато каза, че Тръмп върши правилното нещо:

"Те го обичат. И искат стената".

Подкрепата на Републиканската партия е в остър контраст с повечето американци, които не одобряват начина, по който Тръмп си върши работата. Одобрението за него се колебае около 40 процента или по-малко за по-голямата част от мандата му. Но одобрението за Тръмп в самата Републиканска партия се надигна до близо 90 на сто.

Острото разделение личи в допитванията за стената.

Според публикувано през декември допитване на "Куинипиак" 54 процента от американците се противопоставят на изграждането на стена по протежението на мексиканската граница. В същото време 86 процента от републиканците подкрепят предложението.

Тези числа помогнаха на демократите да останат обединени и твърди в решението си да се противопоставят на президента.

Лидерите на партията в Капитолия и спряганите за кандидат-президенти преди началото на първичните избори в страната, призоваха демократите да се държат здраво.

Милиардерът активист Том Стайър започна да финансира излъчването на реклами в ключови щати с призиви за импийчмънт на Тръмп, много преди затварянето на правителството.

"Не става въпрос дали демократите се държат неуместно", каза Стейър, за когото се очакваше в сряда да оповести дали ще се кандидара за президент. "Това, което Тръмп върши, е да се опитва да изтръгне нещо от Конгреса, в който доминират демократите, с болката на американския народ . . . прилича на човек, отвлякъл дете, което държи за заложник на предизборните си обещания, които тогава не са имали смисъл, нямат смисъл сега и са невероятно прахоснически", добави той.

Въпреки множеството призиви на либерали да се изправят срещу Тръмп, партийните лидери смятат, че са спечелили голяма победа на междинните избори миналата година, като са говорили за жизненоважни за избирателите неща и са обещавали да управляват. Те нямат търпение да изпълнят това обещание.

Републиканският социолог Франк Лънз предположи, че ще има скромна политическа цена отговорните лица по затварянето на правителството, което след няколко дни ще стане най-продължителното в американската история, дори ако повечето американци обвиняват Тръмп и Републиканската партия. 

"Ежедневният живот на повечето хора не е засегнат", каза Лънз.

Редовен критик на Тръмп, той предрече, че президентът ще намери начин да се измъкне от затварянето на правителството като политически победител, дори сега това да изглежда малко вероятно.

"В капан ли е той? Бих казал "не". Той е Хари Худини на американската политика", каза Лънз. "Имаше 38 процента подкрепа в деня на изборите и все пак спечели", добави той.

Препечатваме анализ на Стивън Пипълс от Асошиейтед прес. Преводът е на БТА. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.