Руската компания "Касперски лаб", чиято антивирусна програма бе забранена на компютрите на американските правителствени служби, е подпомогнала американската Агенция за национална сигурност да намери извършителя на голямо изтичане на данни от агенцията, предаде Франс прес, като се позова на американските издания "Политико" и "Вашингтон пост".

Според изданията базираното в Москва дружество е информирало АНС, че с него се е свързал подизпълнител на АНС на име Харолд Мартин посредством странни съобщения в туитър. Тези съобщения предшествали със съвсем малко разпространяването в интернет от хакерска група, нарекла се "Сенчестите посредници", на програми за електронно проникване, откраднати от АНС. Тези програми позволявали следенето на комуникациите и на компютрите на чужди правителства.

След публикуването на тези данни инженерите на "Касперски лаб" сметнали, че има връзка между туитовете на Мартин и изтичането на данните и информирали АНС. В края на август 2016 г. федерални агенти арестували Мартин и открили, че той е свалил в продължение на над 20 години огромно количество топ секретни документи. Обемът на документите се оценява на най-малко 50 000 гигабайта, което се смята за най-голямата кражба на данни в историята на САЩ.

Според американските медии съобщенията в туитър са били използвани като аргумент в подкрепа на искането за претърсването на жилището на Мартин.

Помощта на "Касперски лаб" показвала, че системата на вътрешно разузнаване на американското правителство и разследващите са изиграли малка роля в ареста на Мартин, пишат изданията. Въпреки тази помощ година по-късно през септември 2017 г. американското министерство на вътрешната сигурност постанови федералните служби да деинсталират всички антивирусни програми на "Касперски лаб", заподозряна, че има връзки с руското разузнаване. Компанията, която защитава 400 милиона компютри по света, официално опроверга тези обвинения, но решението на американското правителство, последвано от решения на правителства на други съюзнически страни, повлия негативно приходите на "Касперски лаб", съобщи БТА.