Белият дом е започнал да подготвя терена за обявяване на национално извънредно положение, за да може да се построи стената по границата с Мексико, за която настоява Доналд Тръмп, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА. Изданието се позовава на два запознати източника. 
Тръмп вече на няколко пъти предупреди, че може да въведе извънредно положение, за да прокара плана си за изграждане на стената, без Конгресът да му предостави исканите от него средства.
Обявяването на извънредно положение ще бъде оспорено несъмнено в съда от противниците на Тръмп, но то може да е начин за излизане от задънената улица и да поправи пътя към подновяване на работата на федералните учреждения. Парализата там продължава вече трета седмица и засяга около 800 000 души.
Тръмп е поръчал освен това на инженерния корпус към сухопътните сили да определи колко бързо ще могат да бъдат сключени договори за стената и дали строителството ще може да започне до 45 дни според един от източниците. Администрацията освен това проучвала дали може да се използват неизползвани средства. Тя била насочила вниманието си върху закона за бюджета, приет от Конгреса през миналата година, включващ 13,9 милиарда долара за финансиране на различни проекти, които все още не са били похарчени, допълни вторият източник.
Тръмп иска от Конгреса 5,7 милиарда за стената по границата.