Новината за скорошното оттегляне на Анди Мъри от спорта развълнува средите на тениса и измести акцента от стартиращото в понеделник Открито първенство на Австралия. Рано тази сутрин наше време шотландецът обяви, че постоянните болки в десния хълбок го принуждават да прекрати кариерата си преждевременно. Това може да стане дори още след участието в Мелбърн.

Почти няма голямо име в "белия спорт", което да не написа послание към Анди в социалните мрежи.

"Нямаш представа колко много ще ни липсваш, обяви Рафаел Надал в Инстаграм. - Ти си чудесен пример за голям спортист и човек." 

Испанецът и британецът са част от т. нар. "Голяма четворка" на нашето време. Мъри е трикратен победител от Шлема. Той има две титли на "Уимбълдън" и една от US Open, беше и №1 в света.

Сред най-силните послания е това на Хуан Мартин дел Потро, който отлично знае как опонентът му се чувства в момента - кариерата на аржентинеца е белязана от контузии, които му пречат да разкрие в пълна степен огромния си потенциал.

"Анди, точно гледах твоята пресконференция. Моля те, не спирай да опитваш. Продължавай да се бориш. Мога да си представя болката и тъгата ти. Надявам се, че ще ги преодолееш. Заслужаваш да се откажеш от тениса по собствено желание, когато и да е това. Обичаме те, искаме да те видим щастлив и всичко да ти върви", написа Дел Потро в Туитър.

Иван Лендъл, който беше треньор на Мъри при две от титлите му в Шлема, също не пропусна да му окаже подкрепа в трудния момент:

"Както изглежда в следващите месеци Анди ще се откаже и светът на тениса ще загуби голям боец, но той ще остави ярка диря от висок дух, от който всички можем да се поучим, споделя величието. - Анди винаги даваше всичко от себе си на корта и за мен прекараното време с него оставя страхотни спомени и чувства. Беше много забавно. Чест е за мен, че бях част от неговия отбор и че доколкото можах, помогнах да постигне някои от целите си."

Жените в тениса също не останаха равнодушни. Мъри се ползва с голям респект сред нежния пол, тъй като винаги се е застъпвал за равни права и наградни фондове за жените и мъжете.

В тази връзка голямата Били Джийн Кинг не пропусна да каже добри думи за британеца:

"Много съжалявам, че не можеш да се откажеш по свое желание, но не забравяй да гледаш в бъдещето. Твоят най-голям принос за света може би още не е даден. Твоят глас за равенство вдъхновява идните поколения. Обич към теб и твоето семейство."

Тенисистки от сегашния елит подкрепиха думите на славната си предшественичка.

"Свалям шапка на Анди Мъри. Абсолютна легенда, реагира американецът Анди Родик. - Списъкът с най-добрите тактици в тениса не е дълъг. Резултатите му са нереални в една брутална ера. Само уважение към него. Вярвам, че той може да приключи силен и здрав."

Григор Димитров и Кевин Андерсън публикуваха в Туитър свои снимки с Мъри. Българинът съвсем наскоро тренира с британеца в Австралия. Двамата имат отлични отношения, Григор е гостувал на Анди за демонстративен мач, на който и двамата играха с шотландски полички.

"Тенисът ще приключи за всички нас някой ден, но приятелството остава за цял живот. Това, което си направил за спорта, ще остане вечно. Надявам се на силен твой край, приятелю", гласи постът на първата ни ракета.

Ексцентричният Ник Кириос отдава дължимото на Мъри в своя неподражаем стил - с доста чувство за хумор, самоирония, но и с признанието, че шотландецът го е "взел под крилото си".

"Чест отдаде" и Кайл Едмънд, ракета №1 на Великобритания. Според него, Мъри е не само най-великият британски тенисист въобще, а и най-великият спортист. Анди е служил за пример и вдъхновение на Кайл, а наследникът му никога няма да забрави подкрепата и тренировките заедно.

Известни британски личности от спорта, шоубизнеса и политиката също не пропускат новината на деня в спорта.