Двама младежи загинаха, затрупани от лавина в Пирин, съобщи БНР.

Началникът на Планинската спасителна служба в Банско Румен Баряков е потвърдил, че след продължилата няколко часа издирвателна акция, са намерени телата на две момчета. 

Двамата загинали в лавината край връх Тодорка над Банско са сноубордисти. Според Емил Нешев – директор на Планинската спасителна служба, те сами са я предизвикали.  Те са излезли извън маркираните писти и трасета и са навлезли в улеите, които се спускат към долината на Бъндерица, наричани Тодорини улуци.

В 11.28 часа е подаден сигнал в Планинската спасителна служба за паднала лавина в района на хижа "Бъндерица". Веднага от Банско потегля спасителен отряд. Първоначално е било открито тялото на единия загинал, а малко по-късно и на втория. На мястото освен планинските спасители са били и кучета – търсачи.

"Имало е други хора с тях, но няма други от групата, която е влязла в улея, попаднали под лавината. Останалата част от групата се е спасила без допълнителни инциденти", уточни Нешев.

От няколко дни планинските спасители предупреждават за повишена лавинна опасност, но въпреки това има хора, които продължават да карат извън пистите. 

Нешев призова да се проверява редовно сайта на Планинската спасителна служба, където има лавинно наблюдение и надеждна информация на научно ниво. Не бива да се допускат две основни грешки – едната е подценяването на планината, а другата – надценяването на собствените възможности.

"В момента лавинната опасност е повишена – силен вятър след обилен снеговалеж. Добрата екипировка не е достатъчна, трябва човек да има и теоретична подготовка и да се съобразява с всички фактори. Задължително трябва да се носят лавинен уред и лавинна раница", обясни пред БНР Момчил Панайотов, лектор по лавинна безопасност и председател на Българската асоциация по ски свободен  и екстремен стил. Според него този пореден, завършил трагично, инцидент е поради несъобразяване с тези неблагоприятни условия в планината.

В днешното съобщение от Планинската спасителна служба се посочва, че въпреки многократните предупреждения, продължава практиката да се пренебрегва информацията за утежнената лавинна обстановка, както и указанията на планинските спасители за безопасно поведение във високата планина.

Във връзка с очакванията, че през почивните дни стотици граждани ще се отправят към националните зимни курорти, от ПСС при БЧК призоваха за стриктно спазване на правилата за поведение в планините - на пистите и извън тях.