Единадесет добре познати общественици написаха писмо на премиера Бойко Борисов, за да подкрепят вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Под прочувственото възвание личат имената на акад. Георги Марков, акад. Васил Сгурев, акад. Благовест Сендов, проф. Александър Чирков, Веселин Воденичаров, акад. Пламен Карталов, акад. Стефан Воденичаров, акад. Константин Косев, акад. Антон Дончев, чл. кор. Иван Гранитски, акад. Васил Гюзелев. 

Те искат от Борисов "решителна намеса", като той трябва да даде "ценни указания" на институциите

"Разчитаме, че след ценните ви указания компетентните институции ще вземат нужните мерки в най-скоро време да се прекрати това безумие на злодейски посегателства срещу живота, достойнството и имота на обикновени български граждани", се обръщат към премиера академиците и професорите.

Те адмирират позицията на Каракачанов, като призовават тя да се превъплъти в поредица от държавнически действия, става ясно от епистоларното произведение, издържано в най-добрите традиции на жанра от времето на управлението на Тодор Живков.

Борисов трябва да подкрепи начининанията на вицепремиера си, защото по оценката на пишещите му премиерът е надарен с "искрено родолюбие и любов към отечествените ценности и светини".

Историкът акад. Георги Марков е инициатор на комитет за единение, бившият шеф на БАН акад. Стефан Воденичаров на сдружение "Инициатива за единение по национални цели и просперитет".  Досега Борисов няма публичен коментар за случая във Войводиново или за призива на будните общественици.

Каракачанов използва инцидента в пловдивското село Войводиново, при които двама роми пребиха военнослужещ, за да обяви, че "циганите са станали много нагли". След което "изрази надежда", че незаконните ромски постройки в селото ще бъдат съборени. Процедурата се задейства бързо, а роми започнаха да се изнасят.

 
"Когато се говори за интеграция на ромите, трябва реални мерки за възпитание, а не приказки", сподели и днес в парламента вицепремиерът Каракачанов по актуалната тема. 

Според него "циганският проблем" е сблъсък на "мирогледи". 

"В България ще стане това, което стана в някои африкански държави, и което стана в някои градове в западна Европа."

Последното национално представително изследване на "Алфа рисърч", чиито данни бяха огласени на 10 януари, показва рязък спад в персоналния рейтинг на Каракачанов в края на 2018 г. Ниска е и електоралната подкрепа за "Обединените патриоти" за предстоящия евровот през май, отчита още проучването.