Изпратила ли е България писмо до Европейската комисия заради започналата европроцедура за мърсения въздух в страната? Това искат да узнаят от Демократична България, които изпратиха писмо до министъра на околната среда и водите Нено Димов.

"Демократична България настоява Министерството на околната среда и водите да отговори на въпроса дали е изпратило информация до Европейската комисия в дадения срок, и ако е изпратило, да публикува веднага на официалните си комуникационни канали цялата информация!", се казва в писмото.

Оттам припомнят, че през 2017 г. съдът на Европейския съюз (ЕС) призна България виновна за системно нарушаване на законодателството на общността за нивата на замърсяване на въздуха. Година след това - на 8 ноември 2018 г., Европейската комисия (ЕК) даде на България срок от 2 месеца, в които да докаже, че са предприети адекватни мерки  и замърсяването е намаляло.

Тогава беше изразено, че ЕК е силно обезпокоена от бавния темп на промените и от липсата на координиран подход между органите за опазване на околната среда и другите органи на национално и местно равнище. 

"При незадоволителен отговор ЕК ще стартира втори етап на процедурата, като ще поиска Съда на ЕС да наложи финансови санкции на България. Срокът изтече преди два дни, а отговор към ЕК от МОСВ не е станал известен за българските граждани, милиони от които са силно потърпевши от замърсяването на въздуха." , припомнят на министър Нено Димов от Демократична България.

Ето и текстът на цялото писмо:

"На 5-и април 2017 г. с решение C 488/15 Съдът на Европейския съюз се произнесе по дело на Европейската комисия срещу България, като призна страната ни за виновна за системно нарушаване на законодателството на ЕС (Директива 2008/50/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 21 май 2008) по отношение нивата на замърсяване на атмосферния въздух.

Съдът прецени, че България е бездействала по тази тема от приемането си в ЕС през 2007 г. до стартирането на наказателната процедура през 2014 г. Въпреки решението на Съда на ЕС, България не приложи необходимите работещи мерки за бързо справяне с проблема, което доведе до настоятелно призоваване от страна на ЕК за бързи действия. На 8-и ноември 2018 г. ЕК даде на България срок от 2 месеца, в които да докаже, че са предприети адекватни мерки и замърсяването е намаляло тъй като ЕК е силно обезпокоена от бавния темп на промените и от липсата на координиран подход между органите за опазване на околната среда и другите органи на национално и местно равнище.

При незадоволителен отговор ЕК ще стартира втори етап на процедурата, като ще поиска Съда на ЕС да наложи финансови санкции на България. Срокът изтече преди два дни, а отговор към ЕК от МОСВ не е станал известен за българските граждани, милиони от които са силно потърпевши от замърсяването на въздуха.

Тъй като показателите на Качеството на атмосферния въздух в този период на практика не се е подобрило, а органите на законодателната, изпълнителната и местните власти прилагат очевидно, дори и за ЕК, палиативни мерки, Демократична България настоява Министерството на околната среда и водите да отговори на въпроса дали е изпратило информация до Европейската комисия в дадения срок, и ако е изпратило, да публикува веднага на официалните си комуникационни канали цялата информация!"