Сделката за придобиването на нов тип боен самолет може да свали правителството. И за това могат да спомогнат „Атака“ и „Воля“.

Такова становище изрази в сутрешния блок на бТВ лидерът на „Движение 21" Татяна Дончева в коментар за решението на правителството да започне преговори със САЩ за покупката на изтребители F-16 – въпреки че американската оферта не отговаря на заложените от България критерии. Това решение обаче трябва да мине през парламента.

„Може да се стигне до предсрочни избори заради самолетите. "Патриотите" са царе на „България на три ракии“. Гражданството обаче да постави въпроса така темата със самолетите: разбира се, че има кой да натиска за сделката. Да ме прощава гербаджията генерал Попов, че това не било лобиране. Разбира се, че ще лобират, и то грубо“, посочи Дончева, визирайки председателя на военната комисия в парламента генерал Константин Попов, като и той, и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов отричат да е имало натиск от страна на Щатите да закупим точно този боен самолет.

Дончева попита защо си купуваме самолети за въздушни нападения – „т.е. ние да нападаме някого ми се струва малко изхвърляне“. „Ние да си обявим какво ни трябва и с какви пари разполагаме. Като сме пуснали процедура – военните специалисти да кажат какво е най-доброто. А не такива като ние с вас да решаваме“, посочи тя.

По думите й „Воля“ и „Атака“ могат да се окажат препъникамъкът заради известната им проруска ориентация.

„Веселин Марешки и Волен Сидеров могат да се окажат достатъчни, за да свалят правителството. Руснаците държат лостове върху тях“, посочи Дончева.

И лидерът на „Воля“, и този на „Атака“ отдавна демонстрират пристрастия. Марешки не пропуска възможност да атакува публично Каракачанов, в т.ч. за сделката за изтребителите, а Сидеров директно поиска да си купим руски машини.

За Дончева обаче американците не само лобират, ами и правителството, дори и опозицията са плод на чужди интереси.

„Третото правителство на ГЕРБ е избрано и съществува заради изключително удачната международна конюнктура, в която са тамагочита – да им натискат копчето и да вдигат ръка. Тамагочито е ГЕРБ. БСП е в същата роля. Българският парламент е пълен с тежко контролирани хора. И в същото време казват - ние сме за самостоятелна външна политика“, смята Дончева.

Тя обвърза сделката за изтребителите с етническото напрежение във Войводиново, участие в което взе и Каракачанов.

„Патриотите" имат тежък проблем със самолетите, които се паднаха на тяхната къса клечка – да решат тази оръжейна сделка. Това е тежко камъче в обувката и понеже не може да се рискува животът на правителството, те си намериха отдушник. Не можем да правим от всяко село нова Катуница. Известно е във всяко село къде има махали. Както решаваха въпроса с шума, така да решат и този“, посочи тя, визирайки каузата на партньора на Каракачанов – Валери Симеонов, да въдвори тишина в курортите.