И днес зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов не изневери на себе си и атакува президента Румен Радев. Повод станаха критиките на държавния глава към начина, по който правителството реши да процедира с избора на нов тип боен самолет - а именно - да започне преговори със САЩ за F-16, въпреки че параметрите на американската оферта не отговарят на заложените от кабинета критерии.

Това породи критики в лобизъм и съмнения за упражнен върху държавата натиск и то не само от Румен Радев. Цветанов обаче твърди, че по-прозрачна процедура от тази на настоящото правителство няма, а ако има лобизъм, то такъв трябва да се търси на "Дондуков" 2, тъй като служебното правителство на Радев бе посочило шведската оферта за "Грипен" като най-удачна, без обаче да има ангажимент.  

"Това е възможно най-прозрачната процедура. Защото имаме работна група, има доклад, има решение на Министерския съвет, ще има дебат в парламента, с което ще може да се даде мандат на правителството, за може всички тези детайли, които трябва да бъдат уточнени в тези разговори между България и Съединените щати, да направим така, че цената, която в момента е предложена, да бъде намалена, а аз съм убеден, че това може да стане. Но също така да приемем, че всичко, което беше извършено като прозрачна процедура, даде много по-голяма увереност за взимането на правилното, стратегическо политическо решение. Това, което парламентът ще даде е мандат, за да може правителството да си свърши работата по процедура с всички детайли", посочи Цветанов пред Нова тв.

На възражение от страна на водещата, че преди година Цветанов е говорил за експертно решение, а сега е станало политическо, зам.-председателят на ГЕРБ отвърна:

"Всяко решение за инвестиционен разход, на която и да е държава в ЕС или членка на НАТО, винаги накрая е политическо решение".

След което направи внушението, че който не одобрява начина, по който правителството подхожда към сделката, значи не е евроатлантик. Намекна и за "схеми" и "други подходи" при придобиването на "Грипен" в чужбина.

"Но нека да сложим на масата какви са параметрите, които предизивкаха този словесен диалог и сблъсък между президента и всички останали атлантици и евроатлантици, които защитават позицията на правителството. - В момента имаме самолет, който се предлага, но той има цялата конфигурация и цялото снаряжение, така че да помогне за въоръжението на нашата държава. В десет държави от НАТО и ЕС е на въоръжение F-16 и само в две - "Грипен", където всички можем да прочетем в медиите каква информация е излизало и какви са били проблемите с възможните схеми за някакви други подходи, които са недопустими в днешното управление и прозрачността, която има в днешното управление", коментира Цветанов.

По думите на зам.-председателя на ГЕРБ темата седа не била "дали парите трябва да са повече или по-малко" (неофициално се знае, че американската оферта е над заложените от кабинета финансови рамки).

На въпрос защо в президентството се говори за "лобизъм" и "комисионни" и има ли натиск отвън, Цветаниов отвърна:

"Няма външнополитически натиск, няма външнополитически натиск. В момента има сблъсък на прозрачността на процедурата, която прави правителството и парламентът, и едно решение, което бе взето на тъмно, непрозрачно и прекалено бързо от служебното правителство, назначено от Румен Радев. Как така от 2012 година, когато отиваш, запознаваш се и казваш, че F-16 е най-добрият самолет, после пишеш докладите на Пламен Орешарски за "Грипен" (когато Радев бе командир на ВВС). И ще обяснява Румен Радев за лобизъм... Моля ви се, извинявайте - никой от правителството не е писал никакви справки за когото и да е било, за да могат да се правят някакви преговори".