Кметството на Рим и Римокатолическата църква влязоха в остър спор какво да се случва с монетите, събирани от фонтана Треви. Всяка година почти 1,5 милиона евро се вадят от известната забележителност. Парите обичайно се раздават от католическата църква за благотворителност, в помощ на бедните, съобщава Би Би Си.

Но сега кметът Вирджиния Раджи иска парите да бъдят харчени за разрушаващата се инфраструктура на града. Според католическата благотворителна организация „Каритас“, загубата на този приход ще удари бедните.

„Ние не очаквахме такова решение — казва директорът на „Каритас“ отец Бенони Амбарус пред католическия вестник „Авенире“. – Все още се надявам, че то няма да е окончателно.“

Вестникът публикува остра статия в съботния си брой, озаглавена „Пари, взети от най-бедните“.

Градските съветници вече са одобрили промяната и тя трябва да влезе в сила през април. Въпреки това много италианци са използвали социалните медии, за да помолят градския съвет да преразгледа решението си, съобщава агенция „Анса“.

Вирджиния Раджи пое властта в Рим през 2016 г. с подкрепата на евроскептичните популисти от движението „Пет звезди“, което формира национално коалиционно правителство миналата година. От тогава нейната популярност значително спадна заради неуспеха ѝ да се справи с проблемите, предизвикани от нарастващата задлъжнялост на града. През октомври 2018 г. хиляди хора се събраха пред сградата на общината, за да протестират срещу Раджи, несъбраните боклуци и разбитите пътища.

Почти тристагодишният фонтан Треви е посещаван от милиони туристи всяка година. Традицията в него да се хвърлят монети е популяризирана от романтичната комедия с Франк Синатра „Три монети във фонтана“ от 1954 г. Фонтанът е включен и във филма „Сладък живот“ от 1960 г., в който актрисата Анита Екберг минава през водата в рокля без презрамки.

"Площад Славейков"