"Демократична България" одобри решението на властта за старт на преговори със САЩ за купуване на изтребители F-16, призовава Народното събрание бързо да даде мандат на правилетството за тези преговори, а то от своя страна в срок до 30 юни 2019 г. да е готово с проекта за договор.

[[nid:78056]]

Това става ясно от позиция на извънпарламентарната коалиция, посветена на избора на нови самолети за Военновъздушните сили. Гласуването в парламента за промяна на мандата пна властта о придобиване на нов боен самолет е практически „вот на доверие” по въпросите на националната сигурност, твърдят от "Демократична България" и зоват всички парламентарни сили да подкрепят решението. Очаква се то да бъде гласувано още тази седмица от депутатите и към момента е ясно, че БСП и "Воля" са против. ДПС ще вземе решение утре, но засега не се очакват изненади, а подкрепа. Остава въпрос с поведението на депутатите на "Атака" в рамките на "Обединени патриоти".

Освен за бърза подготовка на договор, от "Демократична България" настояват и за изработване на ясен план за изваждането на старата съветска летателна техника от арсенала на военната авиация - самолетите МиГ-29 и Су-25.

Третото настояване е преди внасянето на бъдещ договор със САЩ за ратификация да бъде създаден професионален съвместен програмен офис за придобиване на боен самолет и интеграцията му във въоръжените сили на България и структурата на силите на НАТО. Въпросното звено "да започне незабавно планиране на необходимите подготвителни работи по инфраструктурата, подготовката на персонала и други задачи от „критичния път” за въвеждане в бойна експлоатация на новия самолет, и да осигури цялостна поддръжка на жизнения му цикъл следващите 30-40 години", предлагат от коалицията. 

Миналата седмица Министерският съвет реши да поиска от Народното събрание мандат за започване на преговори със САЩ за купуване на 8 самолета F-16. Иска се и разрешение от депутатите да се нарушат параметри от гласувания проект за инвестиционен разход за новите изтребители. Причината е, че първоначалната оферта от САЩ не се вмества в бюджета от 1,8 млрд. лв., може да има разлики в начина на заплащане, тъй като България иска то да е разсрочено, докато американската страна няма такава практика и трето -  не е изключено компанията производител "Локхийд Мартин" да не успее да достави първите 2 самолета в срок до 2 години от евентуалното подписване на договор. 

Във вторник три парламентарни комисии ще обсъждат проекта за решение на закрити заседания. Вероятно причината е, че ще се разглеждат документи от военната експертиза, които не трябва да са публични. Гласуването в Народното събрание се очаква до края на седмицата.

Ето и пълния текст на позицията на "Демократична България":

Като отчитаме стратегическата важност на придобиването на нов боен самолет за българската армия, ние от Демократична България, смятаме, че мнозинството трябва да прояви смелост и да продължи процеса с нов мандат.

Той е необходим заради неуспеха на екипа на МО да се включи в параметрите на действащото решение на парламента. Бързото въвеждане на съвместим в НАТО боен самолет, който да замени несъвместимите, морално и физически остарели, много скъпи за поддръжка и без принос към колективната отбрана, самолети МиГ-29 и Су-25, е приоритетна задача за националната ни сигурност.

Придобиването на самолети Ф-16, чрез споразумение с правителството на САЩ,  затвърждава геополитическия избор от 1997 година, ще стартира реално процеса на превъоръжаване и ускорява интеграцията ни в НАТО. Около 700 изтребители F-16 са част от военновъздушните сили на 10 държави-членки на НАТО в Европа, а в края на 2018 г.  Гърция потвърди, че ще модернизира 84 от по-ранното си поколение изтребители F-16 до стандарт Viper, който е подобен на новия блок 70, избран от Словакия и България. Този самолет разполага с многоцелеви радар, базиран на технология, използвана във F-22 и F-35 – може да проследява 20 отделни цели едновременно и има обхват от над 160 морски мили срещу наземни цели, значително повече от другите изтребители от четвърто поколение.

С цел да се избегнат рисковете от по-нататъшно забавяне или отмяна на процедурата, настояваме в новия мандат на парламента да залегнат следните важни елементи:

Да се предвиди срок, в който правителството да внесе договор по придобиване на боен самолет за ратификация от Народното събрание – не по-късно от 30.06.2019 година, с цел приключване на процедурата преди лятната ваканция на парламента.

Преговорите с правителството на САЩ да се водят в контекста на стратегическото ни партньорство за постигане на оптимални условия за индустриално и научно-техническо сътрудничество по придобиване и експлоатация на Ф-16, при условия на минимизиране на рисковете за сигурността на въздушното пространство на България в преходния период.

Преди внасяне на договора за ратификация да бъде създаден професионален съвместен програмен офис за придобиване на боен самолет и интеграцията му във въоръжените сили на България и структурата на силите на НАТО. Офисът да започне незабавно планиране на необходимите подготвителни работи по инфраструктурата, подготовката на персонала и други задачи от „критичния път” за въвеждане в бойна експлоатация на новия самолет, и да осигури цялостна поддръжка на жизнения му цикъл следващите 30-40 години.

Изграждането на програмния офис да стане в консултации с агенциите на НАТО по поддръжка и придобиване (NSPA) и по комуникации и информация (NCIA), с цел гарантиране на прилагането на най-добрите практики от НАТО у нас.

Паралелно с графика за въвеждане в бойна експлоатация на новия самолет да се представи за одобрение в парламента график за извеждане от въоръжение на МиГ-29 и Су-25, с цел ограничаване на разходите за бойни самолети до възможния минимум и съсредоточаване на вниманието на ВВС върху трансформация в системата на НАТО.

Гласуването в парламента за промяна на мандата по придобиване на нов боен самолет е практически „вот на доверие” по въпросите на националната сигурност. Очакваме отговорно поведение от всички парламентарни сили, особено от управляващото мнозинство.

Демократична България се ангажира при участието си в следващ парламент да постави превъоръжаването на армията в контекста на участието ни в НАТО и Европейската отбрана, като основен приоритет в съответствие с представения от нас на 27.09.2018 година „Обществен договор за отбранителна политика до 2030 година”.