"България казва "не" на фашизма", "Каракачанов, върви си" , "Воеводите не събарят къщи" - това бяха част от лозунгите, които издигнаха представители на ромски организации, които се събраха на протест в понеделник пред Министерския съвет. Недоволството им беше провокирано от изказвания на вицепремиера, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който след случая "Войводиново", в който двама роми пребиха военен, обяви, че "циганите станаха изключително нагли".

 
Той поиска събарянето на незаконни ромски постройки в селото, а на въпрос къде ще отидат обитателите им, отговори: "Вземете си ги вкъщи".

Въпреки заявките на един от организаторите на протеста Ачо Йорданов, че пред МС ще се съберат 100 хиляди души, на "Дондуков" 1 дойдоха около 100-150 души.

 Изказванията бяха съпровождани с викове: "Българи юнаци" и "Оставка".

"Един вицепремиер е вицепремиер на всички български граждани, независимо от техния етнос. Този етнос е изстрадан народ, има предци, които са допринесли за благото на нашата родина. Нашата родина е България, независимо, че сме цигани", обяви един от ораторите.

"Предполага се, че всички се гордеете, че националната ви принадлежност е българи от цигански произход. Не трябва да се срамувате, че сте цигани", каза още той. "България е и нашата родина", продължи.

След това обясни, че протестът иска оставката на Каракачанов, защото той заклеймявал цял един етнос, "който е с много силни традиции".

"Трябва да сме единни, братя и сестри. Трябва да останем, докато Каракачанов не си подаде оставката!"

Присъстващите коментираха и въпроса кога Каракачанов е ходел да купува гласове по ромските махали. "Има снимки, аз към ги качвал", извика един от присъстващите.

Рейтингът на военния министър пада и затова действа по този начин, се чу още на протеста.

Както и че ромите, които живеят извън България "са с нас" и че ще протестират пред българските посолства в чужбина, за да изразят съпричастност.  

"Ние не насаждаме омраза. Повечето сме служили в казармата", каза мъж, представил се като Кирил Василев. "Две години съм пазил България от проблеми. С това ли сме нагли - че пазим България от проблеми", попита той и добави, че две години в казармата е носел "Калашников". 

"Мина времето на кебапчетата и на бирите", обяви друг изказващ се. Според думите му "Каракачанов и неговата шайка" създавали "театрални пиеси, с които насаждат расова дискриминация и омраза". Той спомена и "бай Левски"- "неговата кауза не беше да се разделят етносите". 

"На България не ѝ трябват самолети за 2 млрд.", допълни той и поиска да се купува вместо това медицинска апаратура.