14 536 младежи на 18-годишна възраст ще получат карта за пътуване DiscoverEU („Открий ЕС“), съобщиха от Европейската комисия.

168 от тези младежи са от България. Такава е квотата на нашата страна, определена според нейното население.

Подборът е направен измежду почти 80 000 кандидатури.

Младежите ще могат да пътуват между 15 април и 31 октомври за период до 30 дни.

„Близо 180 000 младежи от цяла Европа кандидатстваха в двата кръга на инициативата през 2018 г. Благодарение на нея сме дали шанс на около 30 000 млади хора да опознаят културата и традициите в Европа и да изградят контакти с други пътуващи и с жителите на местата, които посещават“, заяви еврокомисарят за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

Младежите ще могат да пътуват самостоятелно или в група от максимум 5 души. Повечето от тях ще се придвижват с влак, като в извънредни случаи ще използват други видове транспорт. 

DiscoverEU е достъпна инициатива за неформални пътувания за младежи или малки групи от младежи, включително такива с неравностоен произход. За нея се кандидатства лесно. Тя предоставя на 18-годишните възможност да научат за европейското културно наследство и многообразие, да установят контакти с други младежи и да опознаят европейската си идентичност.