Рок групата Maroon 5 и рапърите Травис Скот и Биг Бой ще изнесат шоуто на полувремето на финала по американски футбол Супербоул на 3 февруари в Атланта, официално обяви телевизията CBS, която през тази година ще излъчва мача.

За това се говори още от миналата есен, но липсваше официално потвърждение от CBS и Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ. А вестта беше съпроводена от несъгласие на фенове на изпълнителите, "за", "против", подписка и т.н. Всеки има своите причини. Нищо чудно и музикантите да използват сцената в закрития стадион "Мерцедес Бенц", за да изкажат позицията си - както много често се случва. Няма как да не се изкушиш - аудиторията надхвърля 100 милиона души на живо.

А поредната полемика е заради прословутите протести на играчите от НФЛ с коленичене по време на химна като акт срещу расизма. Те започнаха да правят това през 2016 г., през 2017-а стана масова практика, а отделни случаи имаше и по време на изминалия редовен сезон. Всичко това засегна не само спорта, а също политиката и бизнеса.

През миналата година US Weekly написа, че изборът се е спрял на Риана, но тя е отказала, тъй като е подкрепила протестиращите играчи. Така НФЛ се е ориентирала към Maroon 5. Фенове на бандата направиха подписка в интернет, която наброява над 84 хиляди души и която призовава вокалистът Адам Лавин и компания да отклонят поканата заради проявено неуважение към химна. Накратко - тези хора са срещу протистиращите.

Други почитатели на Maroon 5 са на обратната позиция - бандата трябва да свири на полувремето. Така се стигна размяна на гневни реплики в социалните мрежи - феновете се изпокараха заради различните си възгледи по казуса.

Биг Бой

Както може да се предположи, подобно разслоение сред почитателите на двамата рапъри почти не се забелязва. Но и на тях не им е спестена остра критика пак за същото, но с противоположния знак - трябвало да откажат на НФЛ заради начина, по който протестите бяха "заглушени". През пролетта на миналата година лигата прие правило, според което ще глобява състезатели, ако не стоят прави.

В крайна сметка текстът бе задържан, но играчите си дадоха сметка, че не е в техен интерес да изразяват позицията си публично. Някой ден може никой да не иска да ги наеме, както се случи с човека, от когото започна всичко - бившия куотърбек на "Сан Франциско 49" Колин Каперник.

"Все пак ти си от Атланта, очаквах повече от теб", пише фен на Биг Бой в туитър.

"Не се превръщай в разменна монета, не слагай кариерата си пред себеуважението", добавя друг.

Травис Скот

Всичко това наистина дава предпоставки, че шоуто на почивката, привлякло през годините най-големите в музикалния бизнес, ще е много интересно.

Скоро ще знаем и кои ще играят на 53-тия супербоул - в неделя са финалите на двете конференции. В Американската съперници са "Канзас Сити Чийфс" и "Ню Инглънд Пейтриътс". "Патриотите" за осма поредна година са в тази фаза, което е рекорд. Те разбиха "Лос Анджелис Чарджърс" с 41:28. "Канзас" пък се справи с "Индианаполис Колтс" - 31:13.

В Националната конференция "Ню Орлиънс Сейнтс" приема "Лос Анджелис Рамс" в битка между двата може би най-силни отбора на редовния сезон. "Овните" спечелиха с 30:22 срещу "Далас Каубойс". В най-драматичния и равностоен дивизионен плейоф "светците" изхвърлиха от битката шампиона "Филаделфия Игълс" - 20:14 (на снимката долу). Гостите водеха с 14:0.

 

Базовата цена на 30 секунди реклама възлиза на 5 милиона долара, колкото е през последните години. CBS обяви, че с днешна дата почти всички позиции са продадени, останали са малко свободни пакети за второто полувреме, когато цената е по-висока.

Всяка година Супербоул е най-гледаното и коментирано събитие в тв ефира в Америка, а често шоуто на полувремето има и по-висок рейтинг.