Български държавни енергийни дружества ще предоставят допълнителен ток на енергийната борса, за да спомогнат за стабилизацията й. Това е една от спешните мерки, които представи днес министърката на енергетиката Теменужка Петкова.

Това стана след среща в КЕВР с ръководителите на трите държавни компании НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", енергийната борса, ЕСО и трите електроразпределителни дружества.

"Проблемен сегмент е "Ден напред", където се осъществяват почти 10% от търговията на търговска енергия", заяви Петкова, цитирана от БТА. 

Именно в този сегмент ще се вложат допълнителните мощности. В момента НЕК, "Козлодуй" и "Марица Изток 2" осигуряват по 690 мегавата на час. След 19 януари това ще се увеличи с над 700 мегавата.

В момента се прави анализ коя от компаниите ще осигурява допълнителните количества ток, обясни министърката.  

Друга мярка ще е пазарно обединение с борси от региона, които допълнително ще стабилизират сектора и така ще се отговори на изискването на ЕК за единен пазар, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов. И допълни, че в най-напреднала фаза са преговорите с борсата на Северна Македония. 

След днешната среща ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про ще имат седмица, за да излязат с нови продукти, които да компенсират недостига на ток в бизнеса.